bez ovoga se ne hvatajte za varjaču

Količina brašna i masnoće zavisi od vrste jela: Ovo je jedini pravilan način da napravite ZAPRŠKU

0

Na našim prostorima je često verovanje da bez zaprške nema ukusnog jela, a ovaj trik za zgušnjavanje i dodavanje bogatog i punog ukusa je veoma omiljen ― iako ga mnogi koriste pogrešno. Naučite da pravite zapršku pravilno i podići ćete svoje kulinarske veštine na sasvim novi nivo!

foto: Di Gregorio Giulio/shutterstock
foto: Di Gregorio Giulio/shutterstock

Zaprška je često tema diskusija zbog toga koliko je (ne)zdravo rešenje u ishrani, ali jedno je sigurno: ukus koji ona daje jelima nemoguće je postići na drugačiji način i njena popularnost ne jenjava.


Ona je sastavni deo svih balkanskih kuhinja i obavezan deo raznih gulaša i čorbi, a pri njenoj pripremi veoma je važno držati se nekihi okvirnih principa.

 

  • Kako se pravi zaprška?


U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte neku masnoću ― ulje, mast, margarin ili puter. Potom dodajte meko ili polumeko brašno i imajte na umu da je veoma važno da koristite istu količinu masnoće i brašna. Kako se brašno polako prži, tako počinje da peni.

 

Gulaš, čorbadžijsko jelo
foto: Shutterstock

Ukoliko želite belu zapršku, ne smete dugo da pržite brašno da ne bi promenilo boju.


Za slučaj da vam treba obična zaprška, pržite brašno sve dok ne porumeni, pa svemu dodajte hladnu tečnost, kojom ćete je razrediti. Sklonite sa šporeta, sipajte mlevenu papriku (ne više od polovine količine brašna koje ste koristili). Sve dobro promešajte, pa vratite na ringlu i mešajte dok ne počne ponovo da ključa. Sipajte u jelo.


Obično se koristi 1-2 supene kašike ulja, 1 supena kašika brašna, 2 kašičice mlevene paprike (slatke ili ljute, po ukusu). Međutim, da biste bili sigurni da ste pripremili pravu količinu zaprške, važno je uzeti u obzir i vrstu jela koje pripremate, jer neka "traže" više, a neka manje masnoće i brašna. Tako je za čorbe potrebno napraviti zapršku od 40 grama masnoće i 40 grama brašna, za vrlo retke čorbe 10 grama manja, za običan sos 30 grama masnoće i isto toliko brašna...

 

 

makonda-tracker