Ova pita je jednostavna za pripremu, a ono što joj daje na specifičnosti jeste što se pravi sa belim lukom.
Pite su uvek odličan izbor za doručak ili večeru i skoro da nema čoveka koji ne voli da ih jede.
U vranjanskom kraju je poznata pita samsa koju Vranjanci spremaju generacijama, a koja je neobična jer sadrži beli luk.
Izdašna je i jednostavna za pripremu, a njen ukus se dugo pamti.
Sastojci:
- kore za pitu, 500 grama
- 7 kašika brašna
- 1/2 kocke kvasca
- 125 grama margarina
- 300 ml vode
- 2 d. kisele pavlake
- 2 dl jogurta
- 4-5 čena belog luka
- soli po ukusu
Priprema:
Napravite smesu od brašna, vode, kvasca i margarina, pa po 2 kašike stavljati na gotove kore.
Svaku koru uviti u rolu i zaviti. To ponovite sa svakom korom, a rolate poređate u pouljeni pleh i stavite da se peče na temperaturi od 220 stepeni oko pola sata.
Dok se pita peče, pripremite premaz za pitu koji se sastoji od pavlake, jogurta, znječenog belog luka i soli, pa kada pitaporumeni, prelijte je premazom i ponovo vratite u rernu da se dopeče još desetak minuta.