preukusno

Recept za vranjansku SAMSU: Prazna pita sa BELIM LUKOM, izdašna i jednostavna za pripremu

0

Ova pita je jednostavna za pripremu, a ono što joj daje na specifičnosti jeste što se pravi sa belim lukom.

Samsa je tradicionalni specijalitet sa juga Srbije
Samsa je tradicionalni specijalitet sa juga Srbijefoto: Shitterstock / OlgaBombologna

Pite su uvek odličan izbor za doručak ili večeru i skoro da nema čoveka koji ne voli da ih jede.

 

U vranjanskom kraju je poznata pita samsa koju Vranjanci spremaju generacijama, a koja je neobična jer sadrži beli luk.

 

Izdašna je i jednostavna za pripremu, a njen ukus se dugo pamti. 

Sastojci: 

 

  • kore za pitu, 500 grama 
  • 7 kašika brašna
  • 1/2 kocke kvasca
  • 125 grama margarina
  • 300 ml vode
  • 2 d. kisele pavlake
  • 2 dl jogurta
  • 4-5 čena belog luka 
  • soli po ukusu

 

Priprema: 

 

Napravite smesu od brašna, vode, kvasca i margarina, pa po 2 kašike stavljati na gotove kore.

 

Svaku koru uviti u rolu i zaviti. To ponovite sa svakom korom, a rolate poređate u pouljeni pleh i stavite da se peče na temperaturi od 220 stepeni oko pola sata. 
 

Dok se pita peče, pripremite premaz za pitu koji se sastoji od pavlake, jogurta, znječenog belog luka i soli, pa kada pitaporumeni, prelijte je premazom i ponovo vratite u rernu da se dopeče još desetak minuta. 


 

makonda-tracker