Gibanica se poslužuje u svim mogućim prilikama i gotovo da ne postoji osoba koja je ne voli.
Recept za pravu srpsku gibanicu, vrstu pite koja se slaže u slojevima, biće još lepši ako umesto drobljenog sira uzmete stari kravlji.
Osvojiće vas ukusom, ali i mirisom, a zahvaljujući svojoj mekoći, biće sveža i sutradan baš kao da ste je tek napravili.
Sastojci:
- 1 kg kora za pite
- 500 gr starog slanog sira
- 2 kašičice soli
- 200 ml ulja
- 8 celih jaja
- 200 ml vode
- 500 ml jogurta
Priprema:
Rernu uključite na 200 stepeni da se greje. Kore podelite na šest, a sir na pet delova i podmažite veliki pleh na koji ćete slagati kore jednu na drugu i svaku premazati uljem.
Komadiće sira stavite na poslednju koru. Umutite zajedno jaja, so, jogurt i vodu, pa nakon što isečete gibanicu, u proreze sipajte preliv i nagnite pleh kako bi se ravnomerno rasporedio.
Pecite sve dok ne dobije zlatno žutu boju, pa isecite po već dobijenim prorezima i pokrijte krpom da malo odstoji.