Posna trpeza podjednako može da bude ukusna kao i mrsna, samo je potrebno da pronađete dobre recepte
Prvi dani januara ispunjeni su praznicima, a pred domačicama je ozbiljan zadatak - spremiti bogatu trpezu u kojoj će uživati svi ukućani, ali i gosti.
I kada je priprema mrsnih pikanterija u pitanju to, može se reći, nije tako teško. Ipak, mnoge domaćice muku muče sa prirpemom jela za Badnji dan. Tada se spremaju posne namirnice, a sarma je jedno od onih jela bez kojih ovaj dan ne može da prođe.
Upravo zbog toga vam donosimo tri najlepša recepta za posnu sarmu, a na vama je da procenite koji od njih ćete ove godine da primenite.
Kako gurmani tvrde, posna sarma ako se dobro napravi i polako krčka može da bude ukusnija i lepša od one sa mesom, kojoj malo ko može da odoli.
Sastojci:
- veća glavica kiselog kupusa
- 3 glavice crnog luka
- struk praziluka
- malo paštrnjaka
- malo celera
- malo bele zeleni
- 200 g pirinča
- 2 šargarepe
- crvena mlevena paprika
- biber, so
- lovorov list
- 2 dl ulja
Priprema:
Prvo što treba da uradite jeste da izvadite ukišeljenu glavicu kupusa i da dobro operete list po lice. Potom odstranite žilu na sredini i ostavite da se ocedi.
Dok taj kupus stoji povrće oljuštite i iseckajte u blenderu. Sve zajedno na tihoj vatri propržite na malo ulja.
Posolite, dodajte opran pirinač i još kratko pržitie. Začinite sa pola kašičice crvene mlevene paprike i biberom, pa promešajte i skloniti sa vatre. Smesa treba da bude staklasta.
Nakon što se fil malo prohladi sledi uvijanje sarme. Postupak je isti kao i sa mrsnom sarmom. Na svaki list stavljate nadev, uvijete i ređate u šerpu. Dno šerpe treba da bude obloženo kupusom kako ne bi taj prvi red zagoreo.
Između sarmi ubacite tri lista lovora. Sarme nalijte toplom vodom, da ogreznu i kuvajte poklopljene na tihoj vatri, dok kupus ne omekša. Po potrebi, u toku kuvanja dolivajte po malo tople vode.
Kada je pri kraju možete da stavite i u rernu kako bi se zapekla malo i odogzgo dobila lepu koricu. Služite dok je sarma topla i uživajte u fantastičnom ukusu.
Postoje još dva recepta koja se malo razlikuju od ovog najjednostavnijeg i za mnoge najlepšeg recepta.
Druga varijacija posne sarme:
Smesa je potpuno ista kao i za prvi recept samo se u nju dodaje i nekoliko čenova belog luka, jedan veći krompir i 500 g dimljene ribe.
Treća varijacija posne sarme:
Smesa ista kao za prvi recept, ali se u nju dodaje šolja seckanih ili mlevenih oraha.
Dalji postupak je isti kao i kod prvog recepta.