ukusno, mirisno, nedoljivo

3 najlepša recepta za POSNU SARMU: Obožavaće je i gurmani, a mnogo brže se sprema od mrsne verzije ovog jela

0

Posna trpeza podjednako može da bude ukusna kao i mrsna, samo je potrebno da pronađete dobre recepte 

foto: Shutterstock / freeskyline
foto: Shutterstock / freeskyline

Prvi dani januara ispunjeni su praznicima, a pred domačicama je ozbiljan zadatak - spremiti bogatu trpezu u kojoj će uživati svi ukućani, ali i gosti.

 

I kada je priprema mrsnih pikanterija u pitanju to, može se reći, nije tako teško. Ipak, mnoge domaćice muku muče sa prirpemom jela za Badnji dan. Tada se spremaju posne namirnice, a sarma je jedno od onih jela bez kojih ovaj dan ne može da prođe.

 

Upravo zbog toga vam donosimo tri najlepša recepta za posnu sarmu, a na vama je da procenite koji od njih ćete ove godine da primenite.

 

 

Kako gurmani tvrde, posna sarma ako se dobro napravi i polako krčka može da bude ukusnija i lepša od one sa mesom, kojoj malo ko može da odoli.

 

Sastojci:

 

  • veća glavica kiselog kupusa
  • 3 glavice crnog luka
  • struk praziluka
  • malo paštrnjaka
  • malo celera
  • malo bele zeleni
  • 200 g pirinča
  • 2 šargarepe
  • crvena mlevena paprika
  • biber, so
  • lovorov list
  • 2 dl ulja

 

Posna sarma
Posna sarmafoto: Shutterstock

 

Priprema:

 

Prvo što treba da uradite jeste da izvadite ukišeljenu glavicu kupusa i da dobro operete list po lice. Potom odstranite žilu na sredini i ostavite da se ocedi.

 

Dok taj kupus stoji povrće oljuštite i iseckajte u blenderu. Sve zajedno na tihoj vatri propržite na malo ulja.

 

Posolite, dodajte opran pirinač i još kratko pržitie. Začinite sa pola kašičice crvene mlevene paprike i biberom, pa promešajte i skloniti sa vatre. Smesa treba da bude staklasta.

 

Nakon što se fil malo prohladi sledi uvijanje sarme. Postupak je isti kao i sa mrsnom sarmom. Na svaki list stavljate nadev, uvijete i ređate u šerpu. Dno šerpe treba da bude obloženo kupusom kako ne bi taj prvi red zagoreo. 

 

Između sarmi ubacite tri lista lovora. Sarme nalijte toplom vodom, da ogreznu i kuvajte poklopljene na tihoj vatri, dok kupus ne omekša. Po potrebi, u toku kuvanja dolivajte po malo tople vode.

 

Kada je pri kraju možete da stavite i u rernu kako bi se zapekla malo i odogzgo dobila lepu koricu. Služite dok je sarma topla i uživajte u fantastičnom ukusu. 

 

Postoje još dva recepta koja se malo razlikuju od ovog najjednostavnijeg i za mnoge najlepšeg recepta. 

 

Posna trpeza
Posna trpezafoto: Bakina kuhinja

 

Druga varijacija posne sarme:

 

Smesa je potpuno ista kao i za prvi recept samo se u nju dodaje i nekoliko čenova belog luka, jedan veći krompir i 500 g dimljene ribe.

 

Treća varijacija posne sarme:

 

Smesa ista kao za prvi recept, ali se u nju dodaje šolja seckanih ili mlevenih oraha.

 

Dalji postupak je isti kao i kod prvog recepta. 

 

 

makonda-tracker