Hranite se kao u britanskoj kraljevskoj porodici! Predstavljamo vam recept princa Vilijama za ukusne špagete bolonjeze!
Princ Vilijam podelio je svoj recept za sos za špagete bolonjeze, kojim je još u studentskim danima oduševio buduću suprugu Kejt Midlton.
U novom kuvaru Ukus doma nalazi se čak 120 recepata slavnih Britanaca, a među njima je i jedan koji pripada nasledniku trona.
Dok su Kejt i Vilijam studirali, često su morali sami da kuvaju, a vojvotkinja od Kembridža prošle godine je otkrila da ju je ovim jelom partner impresionirao.
Detaljan recept sledi u nastavku:
Bolonjeze umak prema receptu princa Vilijama
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
30 g maslaca
1 veliki luk (naseckan na sitno)
1 šargarepa (očišćena i naseckana)
2 stabljike celera (sitno seckan)
350 g nemasne govedine
250 ml belog vina
120 ml mleka
Prstohvat muskatnog oraščića (sveže mleveni)
400 g konzerviranog seckanog paradajza
1 kašičica sosa od paradajza (koncentrat)
250 g špageta
50 g parmezana
2 kašike svežeg naseckanog peršuna
so
biber
Priprema:
1. Zagrejte ulje u dubokom tiganju i dodajte maslac. Propržite luk na srednje jakoj vatri, a kada omekša, dodajte naseckanu šargerepu i celer i pirjajte nekoliko minuta uz mešanje.
2. Viljuškom izmrvite mleveno meso i dodajte ga u tiganj, pa dobro promešajte da se sve sjedini. Kuvajte dok meso ne izgubi ružičastu boju, ali ne dopustite da potamni. Ulijte vino i nastavite da kuvate dok alkohol ne ispari.
3. Zatim, smanjite vatru i umešajte mleko i muskatni oraščić, pa kuvajte na umerenoj vatri dok mleko ne ispari. Dodajte paradajz i sos od paradajza, a zatim začinite solju i biberom. Pirjajte na laganoj vatri bez poklopca, otprilike tri sata, a povremeno promešajte kako se ne bi zalepilo za dno tiganja.
4. Kad je vaš umak spreman, zakuvajte vode u koju ste dodali kašičicu soli. Kad voda prokuva, stavite da se kuva testenina. Dobro promešajte drvenom kašikom i kuvajte oko 8-10 minuta, u zavisnosti od vrste testenine.
5. Dobro ocedite testeninu i raspodelite je u četiri tanjira. Svaku porciju prelijte toplim umakom i posipajte peršunom i narendanim parmezanom.