recept

JOŠ U STUDENTSKIM DANIMA JE NJIME ODUŠEVIO SVOJU KEJT MIDLTON: Princ Vilijam podelio SVOJ RECEPT za špagete BOLONJEZE

1

Hranite se kao u britanskoj kraljevskoj porodici! Predstavljamo vam recept princa Vilijama za ukusne špagete bolonjeze!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Princ Vilijam podelio je svoj recept za sos za špagete bolonjeze, kojim je još u studentskim danima oduševio buduću suprugu Kejt Midlton.

 

U novom kuvaru Ukus doma nalazi se čak 120 recepata slavnih Britanaca, a među njima je i jedan koji pripada nasledniku trona.

 

Dok su Kejt i Vilijam studirali, često su morali sami da kuvaju, a vojvotkinja od Kembridža prošle godine je otkrila da ju je ovim jelom partner impresionirao.

 

Detaljan recept sledi u nastavku:

 

Bolonjeze umak prema receptu princa Vilijama

 

Sastojci:

 

1 kašika maslinovog ulja

30 g maslaca

1 veliki luk (naseckan na sitno)

1 šargarepa (očišćena i naseckana)

2 stabljike celera (sitno seckan)

350 g nemasne govedine

250 ml belog vina

120 ml mleka

Prstohvat muskatnog oraščića (sveže mleveni)

400 g konzerviranog seckanog paradajza

1 kašičica sosa od paradajza (koncentrat)

250 g špageta

50 g parmezana

2 kašike svežeg naseckanog peršuna

so

biber

 

Priprema:

 

1. Zagrejte ulje u dubokom tiganju i dodajte maslac. Propržite luk na srednje jakoj vatri, a kada omekša, dodajte naseckanu šargerepu i celer i pirjajte nekoliko minuta uz mešanje.

 

2. Viljuškom izmrvite mleveno meso i dodajte ga u tiganj, pa dobro promešajte da se sve sjedini. Kuvajte dok meso ne izgubi ružičastu boju, ali ne dopustite da potamni. Ulijte vino i nastavite da kuvate dok alkohol ne ispari.

 

3. Zatim, smanjite vatru i umešajte mleko i muskatni oraščić, pa kuvajte na umerenoj vatri dok mleko ne ispari. Dodajte paradajz i sos od paradajza, a zatim začinite solju i biberom. Pirjajte na laganoj vatri bez poklopca, otprilike tri sata, a povremeno promešajte kako se ne bi zalepilo za dno tiganja.

 

4. Kad je vaš umak spreman, zakuvajte vode u koju ste dodali kašičicu soli. Kad voda prokuva, stavite da se kuva testenina. Dobro promešajte drvenom kašikom i kuvajte oko 8-10 minuta, u zavisnosti od vrste testenine.

 

5. Dobro ocedite testeninu i raspodelite je u četiri tanjira. Svaku porciju prelijte toplim umakom i posipajte peršunom i narendanim parmezanom.

 

 

makonda-tracker