prste da poližeš

Mekana, VAZDUŠASTA i jednostavna: Božićna česnica po najboljem receptu ZA POČETNIKE koji će oduševiti ukućane

0

U suret jednom od najvećih hrišćanskih praznika, svi smo u potrazi na najlepšim receptima i raskošnom trpezom.

Česnica
Česnicafoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Tradicionalno za svaki Božić je neizostavna česnica koja se sprema samo za taj praznik, a u većini krajeva ona podseća na slavski kolač. Zanimljivo je da se u Vojvodini pravi slatka česnica, koja podseća na pitu.

 

Ukoliko ste početnik u kuhinji, sigurno vas plaše predstojeći običaji i ne znate kako da napravite česnicu koja će sigurno uspeti. Međutim, postoji samo jedan recept koji je najbolji za svakog ko nije preterano vešt u kuhinji.

 

Sastojci:

– 2 jaja
– 1 paketić kvasca
– 1/2 l mleka
– 1 kg brašna
– so
– novčić

 

Priprema:

 

Kvasac rastopite u malo toplog mleka, pa dodajte jedno umućeno jaje. Posolite i mešajte uz postepeno dodavanje brašna i dolivajte preostalo toplo mleko kako biste dobili glatko testo.

 

Nakon što napravite testo, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.

 

Oblikujte testo kao pogaču i sakrijte paru unutra, a potom je stavite u podmazan pleh. 

 

Njenu gornju površinu išarajte po volji, ali je obavezno da bar jednu šaru napravite grančicom Badnjaka – za sreću i berićet. Premažite božićnu česnicu razmućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.

 

 

makonda-tracker