mekana kao duša

Najjednostavniji recept za Božićnu česnicu: Sunđerasta i mekana unutra, spolja hrskava i mirisna

0

Po starim običajima česnica se mesi u ranu zoru, kad se oglase prva zvona na crkvama 

foto: Shutterstock / Profimedia/ Savina Nataliia
foto: Shutterstock / Profimedia/ Savina Nataliia

Pogača za Božić unosi posebnu notu emocije, usled činjenice da predstavlja glavni povod za konačno okupljanje porodice i prijatelja na jednom mestu.

 

Mnoge domaćice se prilikom pravljenja ove pogače drže starih dobrih recepata, jer smatraju da je ona najvažniji deo porodičnog ručka.

 

Upravo zbog toga mora da bude savršena. Evo jednog recepta koji vam može pomoći ukoliko već nemate neki svoj proveren recept:

 

 

Potrebno je:

 

  • 700 g brašna
  • 500 ml mleka
  • 150 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 jaje za premazivanje

 

Božićna česnica
Božićna česnica foto: Milovan Radmanovac / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema:

 

U 250 ml mleka, dodati kašičicu šećera i suvi kvasac. Sve to pomešati i ostaviti da nadođe. U posudu dodati brašno, so i prašak za pecivo. Sve to dobro promešati. Napraviti udubljenje u posudi, sipati 100 ml ulja, 150 ml jogurta, nadošli kvasac i ostatak mleka. Sve to dobro zamesiti.

 

U zamesan hleb staviti novčic. U podmazanu tepsiju staviti testo (otkinuti delić testa pre toga i napraviti pletenicu). Premazati testo sa jednim umućenim jajetom, pa zatim staviti pletenicu.

 

Ostaviti hleb da nadođe, jedno 20 minuta. Zatim staviti u zagrejanu rernu i peći na 180 C jedno sat vremena. Proveriti čačkalicom da li je gotov hleb. Zaviti česnicu u čistu krpu i ostaviti je da se povrati.

 

 

makonda-tracker