Nema dana posta bez obilnog ručka čiji je jedan od glavnih delova – pasulj prebranac, posno jelo koje se priprema jednostavno, a brzo puni stomak
Jela od pasulja spadaju u omiljena u srpskoj tradiciji, a posni dan nezamisliv je bez kvalitetnog pasulja prebranca.
Ovo začinjeno, izdašno, jako i sočno jelo obavezan je deo praznične trpeze za Badnji dan i Veliki petak, a priprema se jednostavnije nego što misle oni koji nemaju mnogo iskustva u kuhinji
Sastojci:
- pola kilograma krupnog belog pasulja
- 1 cela glavica belog luka
- pola kilograma crnog luka
- biber u znu
- 250 ml ulja
- mlevena paprika
- tucana ljuta paprika
- 1 suva paprika
- lovorov list
- so i mleveni biber po ukusu
Priprema – korak po korak
Dobro operite pasulj, pa ga stavite u šerpu i prelijte vodom.
Kuvajte 5 minuta nakon što proključa, pa prospite vodu i nalijte novu. Ponovo prospite 5 minuta posle ključanja, pa treći put sipajte vodu preko pasulja i ostavite da se u njoj kuva.
Dodajte 2 kašike ulja, zrna bibera po ukusu i lovorov list i ostavite da se kuva.
Kada je skoro gotov (ali ne sasvim kako se ne bi raspadao!), počnite da sečete crni luk na rezanca. Crni luk dinstajte na tihoj do srednjoj vatri oko 10 minuta, pa mu dodajte mlevenu i tucanu papriku, so i mleveni biber, sve dobvro promešajte.
Na dno posude za pečenje sipajte malo ulja iz posude u kojoj spremate luk, pa preko poređajte nekoliko kašika pasulja. Odozgo rasporedite prženi crni luk crni, pa sitno seckan beli, pa opet pasulj i luk.
Završite pasuljem i prelijte uljem.
Potom stavite u rernu i pecite oko 30 min da se lepo zapeče i tečnost malo ispari.