hristos se rodi!

Proslavite najradosnije praznike u miru i veselju: Običaji koji usrećuju Badnji dan i Božić

0

Na najradosnije hrišćankske praznike treba da prekinemo sve svađe, da se okupimo sa najbližima i da ih proslavimo u veselju i sreći jer će nam onda cela godina biti u radosna. 

foto: Shutterstock/Monkey Business Images
foto: Shutterstock/Monkey Business Images

 

Božić je jedan od najradosnijih hrišćanskih raznika, on je simbol porodice, ljubavi, sreće, rađanja. Ne treba se svađati, praviti neprijatne situacije, nego je porebno samo se voleti, sve poslove obavljati u miru i radosti. Veruje se se od Badnjeg dana do Svetog Stefana ne treba svađati i da je potrebno da svaka domaćica u kuću unese nešto novo, a da gosti ne smeju doći bez poklona. 

 

  • Badnji dan

 

Ovaj dan označava početak božićnih običaja. Najpre, ujutru se ide po badnjak koji simbolizuje drvo koje je pravedni Jusuf založio u pećini kada se Isus rodio. To drvo treba da bude hrastovo ono se unosi u kuću i uspravlja pored ulaznih vrata gde stoji do uveče kada se priprema posla večerera. No, kada se badnjak unese unosi se i slama koja se posipa slatkišima i gde deca traže i pijuču sve šta je skriveno u slami, a ona simbolizuje slamu na kojoj se Isus rodio. Porodična večera je posna, pa se služi prebranac, suvo voće, smokve, kajsije, sveža ili sušena ribao kao i druga posna jela. 

 

  • Česnica

 

Kada osvane božićno jutro priprema se česnica u koju se ne dodaje kvasac, a stavlja se novčić koji neko od ukućana kada izvuče, prema narodnom verovanju, biće srećan cele godine. Česnica se lomi kao i slavski kolač uz prelivanje vinom. 

 

Na božićno jutro mesi se česnica. Ova pogača se priprema bez kvasca i u nju se stavlja novčić. Česnica se, uz molitvu, okreće kao slavski kolač, preliva vinom i na kraju lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Onaj ko dobije komad česnice u kojem je novčić, po narodnom verovanju, biće srećan cele godine.

 

  • Položajnik

 

Osoba koja prva ulazi u kuću jeste položajnik, sa kojim se dogovore ukućani dan ranije, ukoliko smaraju da je ta osoba srećne ruke. Položajnik desnom nogom prelazi preko praga kuće uzima grančicu badnjaka i džara vatru uz reči:

 

Koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica...

 

Govor treba da završi rečima:  

 

-Amin, bože, daj!

 

Verovanja

 

Veuje se da kada na Božić pada sneg da će ta godina onda biti rodna, a veruje se da i ako se otpučnu neki poslovi posle božićnog ručka da ćete u obavljanju istih tokom cele godine biti uspešni. Drugi dan treba posvetiti prijateljima, a treći dan se iznosi slama i ostaci badnjaka. 

 

 

 

 

 

makonda-tracker