Jedno od najpopularnijih jela srpske kuhinje obično se priprema s mesom, ali i varijanta u potpunosti od povrća može biti bogato jelo koje nas satima drži sitima
Đuveč je jedno od omiljenih domaćih jela na našim prostorima, a bez obzira na to preferirate li srpsku kuhinju, tursku ili rumunsku varijantu — ukusan ručak je zagarantovan!
Ime je dobio po đuveču, posudi u kojoj se priprema, tursko güveç inače znači "zemljani lonac". Danas se obično sprema u dubljim tepsijama ili čak vatrostalnim posudama, a kako god da ga pravite dobićete vrlo bogat i zasitan ručak, prepun hranljivih materija.
Najpopularnije su varijante s mesom, a jednako su omiljeni recepti sa svinjetinom, piletinom, govedinom, pa čak i ribom. Mnogi čak vole da pomešaju sva ova mesa, ali ukusan i izdašan đuveč možete napraviti i u posnoj verziji. U zavisnosti od toga od čega se pravi, đuveč ima različita imena: onaj s ovčetinom ili jagnjetinom je kuzu đuveč, sa škampima se priprema karides đuveč, s teletinom i govedinom dana đuveč, a posni — onaj od mešanog povrća — naziva se turlu đuvečom.
Posni turlu đuveč
Sastojci:
- 1 veći krompir
- 400 grama pirinča
- srednja glavica crnog luka
- 1 crvena paprika
- 1 veći paradajz
- 1 srednja šargarepa
- 1 srednja tikvica
- 100 grama boranije
- 50 grama graška
- so, biber, mlevena paprika po ukusu
- pola veze peršuna
Priprema
Sitno iseckajte crni luk, pa pržite na malo ulja. Kad bude staklast, dodajte mu sitno seckanu šargarepu i crvenu papriku, zatim prepolovljenu boraniju grašak i dinstajte dok sve ne bude mekano.
Potom ubacite seckane tikvice i oljušten paradajaz.
Začinite, pa dodajte i krompir seckan na trougliće.
Zatim ubacite i pirinač koji je prethodno stajao u vodi i posle pet minuta dinstanja, prelijte u posudu za pečenje. Prelijte vodom tako da prekrijete čitavu mešavinu, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.
Po potrebi dodajte vodu.
Pecite sve dok se krompir ne raspada kada ubodete viljušku, odnosno dok pirinač ne bude gotov.
Prijatno!