icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

dragulj balkanske kuhinje

Izdašan je i božanstvenog ukusa: TURLU ĐUVEČ, posno jelo po ukusu cele porodice (RECEPT)

Podeli:

Jedno od najpopularnijih jela srpske kuhinje obično se priprema s mesom, ali i varijanta u potpunosti od povrća može biti bogato jelo koje nas satima drži sitima

foto: OlgaBombologna/Shutterstock
foto: OlgaBombologna/Shutterstock

Đuveč je jedno od omiljenih domaćih jela na našim prostorima, a bez obzira na to preferirate li srpsku kuhinju, tursku ili rumunsku varijantu — ukusan ručak je zagarantovan!

 

Ime je dobio po đuveču, posudi u kojoj se priprema, tursko güveç inače znači "zemljani lonac". Danas se obično sprema u dubljim tepsijama ili čak vatrostalnim posudama, a kako god da ga pravite dobićete vrlo bogat i zasitan ručak, prepun hranljivih materija.

 

Najpopularnije su varijante s mesom, a jednako su omiljeni recepti sa svinjetinom, piletinom, govedinom, pa čak i ribom. Mnogi čak vole da pomešaju sva ova mesa, ali ukusan i izdašan đuveč možete napraviti i u posnoj verziji. U zavisnosti od toga od čega se pravi, đuveč ima različita imena: onaj s ovčetinom ili jagnjetinom je kuzu đuveč, sa škampima se priprema karides đuveč, s teletinom i govedinom dana đuveč, a posni — onaj od mešanog povrća — naziva se turlu đuvečom.

 

Posni turlu đuveč


Sastojci:

 

  • 1 veći krompir
  • 400 grama pirinča
  • srednja glavica crnog luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 veći paradajz
  • 1 srednja šargarepa
  • 1 srednja tikvica
  • 100 grama boranije
  • 50 grama graška
  • so, biber, mlevena paprika po ukusu
  • pola veze peršuna


Priprema


Sitno iseckajte crni luk, pa pržite na malo ulja. Kad bude staklast, dodajte mu sitno seckanu šargarepu i crvenu papriku, zatim prepolovljenu boraniju grašak i dinstajte dok sve ne bude mekano.


Potom ubacite seckane tikvice i oljušten paradajaz.
Začinite, pa dodajte i krompir seckan na trougliće.


Zatim ubacite i pirinač koji je prethodno stajao u vodi i posle pet minuta dinstanja, prelijte u posudu za pečenje. Prelijte vodom tako da prekrijete čitavu mešavinu, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.


Po potrebi dodajte vodu.


Pecite sve dok se krompir ne raspada kada ubodete viljušku, odnosno dok pirinač ne bude gotov.


Prijatno!

 

 

Inicijalizacija u toku...