Sezona tikvica je u punom jeku, a kako se ona poklapa s Petrovskim postom — ove tikvice jednostavno morate da probate!
Pridržavali se Petrovskog posta ili ne, po vrelim junskim danima svima nam dobro dođe nešto laganija kuhinja, a sočne i ukusne tikvice su među najlepšim letnjim darovima prirode.
Čak i najveći gurmani i ljubitelji jela od mesa rado uživaju pljeskavicama od tikvica i krompira, a najbolje od svega je što je priprema tako laka!
Ukoliko postite na vodi, umesto prženja u ulju jednostavno ih zapecite, a obavezno im dodajte peršun i beli luk — ukus će biti božanstven.
Sastojci:
- kilogram tikvica
- pola kilograma krompira
- jedna veza svežeg peršuna
- 2 čena belog luka
- 100 grama brašna
- so i biber po ukusu
- prstohvat mlevene paprike
- ulje prema potrebi (ako postite na vodi, ne treba)
Priprema
Oljuštite i dobro operite tikvice, pa ih narendajte na krupnoj strani rendalice.
Potom posolite po svom ukusu, pa stavite u cediljku i dobro pritisnite da puste višak vode, pa ih poređajte po papirnom ubrusu da se suše.
Skuvajte krompir, sve s ljuskom, pa ga tek po kuvanju oljuštite i izrendajte na krupno.
U jednoj dubljoj činiji pomešajte tikvice i krompir, pa im dodajte sitno seckan peršun, so, biber, mlevenu papriku i izgnječen beli luk. Sve dobro zamesite rukama, pa oblikujte pljeskavice.
Zatim ih uvaljajte u brašno i pržite u zagrejanom ulju, a ukoliko postite na vodi — zapecite ih u rerni u posudi obloženoj pek-papirom!
Služite uz sezonsku salatu i uživajte u svakom zalogaju.