icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

brzo, a slasno

I najveći ljubitelji mesa su oduševljeni! Najbolji recept za POSNE PLJESKAVICE od tikvica

Podeli:

Sezona tikvica je u punom jeku, a kako se ona poklapa s Petrovskim postom — ove tikvice jednostavno morate da probate!

foto: Tatjana Baibakova/Shutterstock
foto: Tatjana Baibakova/Shutterstock

Pridržavali se Petrovskog posta ili ne, po vrelim junskim danima svima nam dobro dođe nešto laganija kuhinja, a sočne i ukusne tikvice su među najlepšim letnjim darovima prirode.


Čak i najveći gurmani i ljubitelji jela od mesa rado uživaju pljeskavicama od tikvica i krompira, a najbolje od svega je što je priprema tako laka!


Ukoliko postite na vodi, umesto prženja u ulju jednostavno ih zapecite, a obavezno im dodajte peršun i beli luk — ukus će biti božanstven.

 

Sastojci:

 

  • kilogram tikvica
  • pola kilograma krompira
  • jedna veza svežeg peršuna
  • 2 čena belog luka
  • 100 grama brašna
  • so i biber po ukusu
  • prstohvat mlevene paprike
  • ulje prema potrebi (ako postite na vodi, ne treba)

 

pljeskavice od tikvica, šnicle od tikvica, tikvice u rerni, tikvice iz rerne, tikvice, zdrave pljeskavice
foto: Shutterstock

Priprema


Oljuštite i dobro operite tikvice, pa ih narendajte na krupnoj strani rendalice.
Potom posolite po svom ukusu, pa stavite u cediljku i dobro pritisnite da puste višak vode, pa ih poređajte po papirnom ubrusu da se suše.


Skuvajte krompir, sve s ljuskom, pa ga tek po kuvanju oljuštite i izrendajte na krupno.


U jednoj dubljoj činiji pomešajte tikvice i krompir, pa im dodajte sitno seckan peršun, so, biber, mlevenu papriku i izgnječen beli luk. Sve dobro zamesite rukama, pa oblikujte pljeskavice.


Zatim ih uvaljajte u brašno i pržite u zagrejanom ulju, a ukoliko postite na vodi — zapecite ih u rerni u posudi obloženoj pek-papirom!


Služite uz sezonsku salatu i uživajte u svakom zalogaju.

 

 

 

Inicijalizacija u toku...