tražiće vam još jedan tanjir

Kako napraviti najukusniji čorbast pasulj? 5 stvari u kojima obično grešite i koje potpuno unište ukus

0

Svačije omiljeno čorbasto jelo gotovo bez izutetka je kuvani pasulj, koji se obično vrlo lako i priprema. Otud izreka "Prosto k'o pasulj"! Međutim, postoje sitnice u kojima možemo da pogrešimo i koje mogu da pokvare ukus ovog jela.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Pasulj spada u "bogatije" mahunarke, a iako je kaloričan sadrži mnoštvo hranljivih materija. U njemu su obilje proteina, ugljeni hidrati, masti, kalijum, gvožđe, fosfor, lecitin, vitamini B kompleksa...


On je, inače, jedna od najčešće konzumiranih i omiljenih namirnica na našim prostorima. U srpskoj kuhinji postoji mnogo jela čija je glavna zvezda upavo pasulj, ali je omiljeni najobičniji čorbast pasulj.

 

Kako ga napraviti tako da ostavi utisak kao mnogo komplikovanija i bogatija jela? Vrlo lako ― pazite da ne napravite neku od ovih grešaka!

 

  • Niste ga potopili (pravilno)

 

Pasulj, Čorbast pasulj, Zaprška
foto: Di Gregorio Giulio/shutterstock

Prvi savet naših baka za pripremu pasulja glasi: ako ga kuvaš sutra, potopi ga večeras.


Obično se preporučuje da pasulj odstoji u vodi najmanje osam sati, a u prošlosti su ga domaćice držale potopljenim i ceo dan i noć. Takođe, preporučuje se da se na jednu šaku pasulja prelije 10 šoljica hladne vode.

 

  • Stavili ste previše mesa


Bez obzira na to koristite li kobasice ili suvo meso, imajte na umu da previše mesa, naročito suvih kostiju, daje čorbi ukus dima i neutrališe bogat ukus povrća.

 

  • Preterali ste sa začinima

 

Pasulj
foto: Azra H/Shutterstock

Začini su veoma važni za dobro pripremljen čorbast pasulj, a možete koristiti šta god vam padne na pamet ― so, biber, suvi začin, peršun, majčinu dušicu, bosiljak, mlevenu papriku... Međutim, pazite da ne preterate, naročito sa začinima izuzetno jakog ukusa i onima koji dodaju ljutinu, što nije baš po svačijem ukusu. Takođe, uvek morate imati u vidu i koliko je slano meso jer ako koristite izrazito slanu slaninu, morate da posolite manje. Bolje je dodati u tanjiru nego kada u šerpi ima previše začina, zar ne?

 

  • Ne kuvate ga onoliko koliko je potrebno


Na pitanje treba li pasulj da se kuva sat vremena ili tri sata, odgovor ne postoji. Stvar je jednostavna ― sve zavisi od samog pasulja, odnosno od njegove starosti. Mlad pasulj obično se priprema znatno kraće, dok onaj stariji može da kuva satima.

 

Pasulj
foto: Nitr/Shutterstock

Uz to, važan faktor je i to da li je pasulj "prenoćio" u vodi. Poznato je pravilo da se pasulj koji je satima držan potopljen kuva kraće.


Zbog svega toga, važno je imati u vidu da pasulj ne sme da se kuva ni previše kratko ni predugo: kuvajte ga sve dok viljuška lako ne prođe kroz njega, odnosno dok fino ne omekne.

 

  • Ne dodajete mu povrće

 

Iako pasulj možemo jesti na sve moguće načine, on sam nema neki poseban ukus. Ono što mu daje čar jesu začini i povrće! Naseckajte sitno luk i šargarepu, umutite malo paradaza, pred sam kraj kuvanja postipe svežim peršunom, ne štedite na celeru... Ne zaboravite suvi začin i pustite mašti na volju dok ne pronađete ukus po svojoj meri!

 

 

makonda-tracker