ukusna i zasitna

Zbog ove greške se kvari brzo: Kako da OMILJENO JELO VEĆINE SRBA traje duže i sačuva ukus?

0

Bez ovog jela ne može da prođe nijedna svečana trpeza, za krsnu slavu, Božić, Uskrs, Novu godinu... Ipak, često se desi da moramo da ga bacimo.

Porodična trpeza za praznik u Srbiji
Porodična trpeza za praznik u Srbijifoto: Chatham172/Shutterstock

Bila u pitanju slavska trpeza ili novogodišnja večera, ruska salata nezaobilazna je na stolu u svakoj važnijoj prilici.


U pitanju je salata koja je u svetu poznatija kao salata Olivije, nazvana tako po kuvaru belgijskog porekla Lusijenu Olivijeu, koji je radio u "Ermitažu", jednom od najpoznatijih moskovskih restorana. Ovaj njegov specijalitet bio je vrlo popularan među posetiocima restorana, te je ubrzo postao omiljeno jelo na meniju.


Tačan recept za ovu salatu dugo je čuvana tajna, a postoje različite varijacije koje se pripremaju širom sveta.


Kod nas je popularna verzija od povrća, šunke, majoneza i jaja, a Balkanci je obično zovu ruskom salatom.

 

Koliko sme da se jede ruska salata?


Budući da se pravi od sastojaka koji se kvare brzo, mnogi se pitaju koliko dugo ona sme da se jede i kako joj mogu produžiti rok.

 

Ruska salata, omiljeno posluženje svake svečanosti u Srbiji
Ruska salata, omiljeno posluženje svake svečanosti u Srbijifoto: Fanfo/Shutterstock

Ruska salata, kao i svako drugo jelo s majonezom, zahteva da budemo oprezni, a već posle trećeg dana može da pokvari. To važi i za varijante sa šunkom i piletinom, kao i za posne salate.


Kako da ruska salata traje duže?

 

  • Najvažnije što možete da uradite jeste da sklonite rusku salatu u frižider što pre.
  • Kada je odložite, nemojte pokriti činiju aluminijumskom ili providnom folijom. Umesto toga, prebacite rusku salatu u posudu s poklopcem koja može dobro da se zatvori.
  • Čuvajte je na temperaturi od oko 4 stepena Celzijusa.

 

Najbolji recept za rusku salatu

 

Sastojci:

 

  • 150 g krompira
  • 150 g šargarepe
  • 150 g graška
  • 150 g kiselih krastavčića
  • 200 g kuvane šunke 
  • 300 g majoneza
  • 2 kuvana jajeta
  • kašika senfa
  • 2 kašike limunovog soka
  • so i biber po ukusu

 

Priprema

 

Krompir i šargarepu iseći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i kuvati oko tri minuta. Skuvati grašak dok ne postane mek, oko 15 minuta.

 

Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice. Sve sastojke pomešati, dodati majonez, limunov sok i začine. Dobro izmešati i staviti u frižider da se ohladi. Servirati hladno.

 

 

 

makonda-tracker