Ako slavite sutra Svetog Nikolu,a još uvek niste osmislili ceo jelovnik, evo inspiracije.
Sveti Nikola je jedna od najvećih srpskih slava, a hrana koja se priprema je uvek posna.
Ukoliko i vi slavite Svetog Nikolu, a još uvek niste osmislili ceo jelovnik, evo inspiracije koje salate biste mogli da pripremite.
Ove posne salate su idealne u svakoj prilici,pa verujemo da ćete ih dugo pripremati.
Salata sa makaronama
Sastojci:
- pakovanje posnih makarona
- 400 g kukuruza
- 200 g biljnog sira
- 600 g posnog majoneza
- 100 g susama
- 2 crvene paprike
- 1 ljubičasti luk
- 1 štapić celera
Priprema:
Kukuruz i makarone obarite i procedite te ostavite da se prohlade. Papriku, celer i ljubičasti luk operite i isecite.
Za ovu salatu je potrebno da propržite susam, a biljni sir da izrendate.
Sve sastojke pomešajte u jednoj posudi, te začinite po ukusu, a onda i dodajte majone. Dobro promešajte i ohladite.
Salata sa pirinčem i tunjevinom
Sastojci:
- 900 g skuvanog pirinča
- 400 g tunjevine
- 200 g graška iz konzerve ili skuvanog
- 2 crvene paprike, isečene na kockice
- 3 paradajza, isečena na sitne komade
- kašika sitno iseckanog peršuna
- kašika sitno iseckanih maslina
- 4 kašike posnog majoneza
- sok jednog limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
U jednoj posudi promešajte pirina,tunjevinu, pa dodajte grašak, papriku, masline, paradajz i peršun.
Kada to sve lepo sjedinite i promešate, dodajte majonez, limunov sok i maslinovo ulje te začinite po ukusu.
Stavite providnu foliju preko posude, a iz frižidera izvadite tik pre posluživanja.
Posna salata sa tunjevinom i kikirikijem
Sastojci:
- 2 konzerve tunjevine
- 100 grama kikirikija
- 4 pečene paprike
- 2 kašike posnog majoneza
- jedna četvrtina veze peršuna
- prstohvat bibera
- prstohvat soli
Priprema
Pre nego što pomešate sve sastojce, sameljite kikiriki, iseckajte peršun i pečene paprike.
Potom pomešajte sve sastojke, začinite i uživajte.
Salata sa kukuruzom šećercem
Sastojci:
- 1 pakovanje smrznutog kukuruza šećerca
- 200 grama blanširanog pečenog soljenog kikirikija
- 30 grama susama
- 2 šargarepe
- 2 kašike maslinovog ulja
- prstohvat soli
Prokuvajte kukuruz desetak minuta i procedite. Kikiriki sameljite i usitnite, susam propržite mešajući sve vreme da ne zagori.
Šargarepu izrendajte i potom dodajte sve sastojke. Nakon što se sve lepo sjedinite, dodajte i maslinovo ulje i so po ukusu.
Prijatno!