salata

Preukusne su, brzo se prave i nisu skupe: Top 3 slavske salate koje se prave za manje od pola sata (RECEPT)

1

Uz slavsko predjelo najbolje se uklapaju premaste salate bogatog sastava i ukusa.
 

foto: Shutterstock / Marian Weyo
foto: Shutterstock / Marian Weyo

Kada je slavska trpeza u pitanju, najvažnije je da ona bude spremljena s puno ljubavi. Svakom jelu treba posvetiti vreme i pažnju, a salate su nešto u čemu se posebno uživa.

 

One se ne pripremaju samo za slavu, već se sada već nekako podrazumeva ruska, mimoza, pileća salata i za druge praznike koji okupljaju porodicu oko zajedničkog porodičnog stola.

 

 

Ovo su top 3 salate u kojima ćeta uživati ne samo vi, već i svi gosti.

 

Ruska salata sa kukuruzom šećercem

 

  • 200 g krompira
  • 200 g šargarepe
  • 200 g graška
  • 5 kiselih krastavčića
  • 200 g kukuruza šećerca
  • 200 g posnog majoneza
  • So i biber po ukusu

 

Ruska salata, Salata
foto: Nitr/Shutterstock

 

Priprema:

 

Krompir, šargarepu, kukuruz i grašak skuvajte i iseckajte na kockice. Kisele krastavčiće takođe iseckajte, a zatim pomešajte sve sastojke. Uživajte u kresmastom i punom ukusu, jer ova salata je kraljica svake slavske trpeze.

 

Salata sa pečenim paprikama

 

Ukoliko volite pikantan miris i ukus pečene paprike ova salata će vam se sigurno dopasti. Ona se pravi bukvalno za 15 minuta, a odlično ide uz sve vrste predjela.

 

Potrebno je:

 

  • nekoliko crvenih pečenih paprika
  • 2 čaše pavlake
  • 2 kašike majoneza
  • malo soli

 

Pripema:

 

Pečene paprike iseckajte na tračice ili kockice, kako želite. Zatim ih ocedite od viška vode, posolite i pomešajte sa pavlakom. Ovu salatu je najbolje napraviti tik pred služenje, jer tako će biti konzistentna i paprika neće pustiti vodu.

 

Mimoza

 

Bez mimoze salate teško se može zamisliti bilo koja svečana trpeza. Osim što se brzo pravi u nju možete dodati razne sastojke po svom ukusu, a mi vam donosimo onu sa domaćim ajvarom

 

Takođe, ona se može napraviti i kao posna, samo je potrebno izbaciti mrsne sastojke i ubaciti posni majonez.

 

Mimoza
foto: Shutterstock / PhotoIris2021


Sastojci:

 

  • 2 veća kuvana krompira,
  • 300 g (posnog) majoneza,
  • 3 kuvane šargarepe,
  • šaku seckanog praziluka
  • 5 kašika ajvara
  • 300 g šunke
  • so, biber i ulje
  • 200 g kačkavalja

 

Priprema:

 

Krompir, šargarepu i šunku izrendajte (sve u poseban tanjir), praziluk iseckajte na kružiće. Ajvar ćete sipati direktno iz tegle.

 

Prvi red ređate krompir, pa malo posolite, zatim stavite malo majoneza, pa šargarepu i luk, pa ajvar, odozgo rendanu šunku, pa majonez. Važno je da završite s majonezom.

 

Odozgo narendajte kačkavalj i stavite u frizžider da se ohladi.

 

 

makonda-tracker