Uz slavsko predjelo najbolje se uklapaju premaste salate bogatog sastava i ukusa.
Kada je slavska trpeza u pitanju, najvažnije je da ona bude spremljena s puno ljubavi. Svakom jelu treba posvetiti vreme i pažnju, a salate su nešto u čemu se posebno uživa.
One se ne pripremaju samo za slavu, već se sada već nekako podrazumeva ruska, mimoza, pileća salata i za druge praznike koji okupljaju porodicu oko zajedničkog porodičnog stola.
Ovo su top 3 salate u kojima ćeta uživati ne samo vi, već i svi gosti.
Ruska salata sa kukuruzom šećercem
- 200 g krompira
- 200 g šargarepe
- 200 g graška
- 5 kiselih krastavčića
- 200 g kukuruza šećerca
- 200 g posnog majoneza
- So i biber po ukusu
Priprema:
Krompir, šargarepu, kukuruz i grašak skuvajte i iseckajte na kockice. Kisele krastavčiće takođe iseckajte, a zatim pomešajte sve sastojke. Uživajte u kresmastom i punom ukusu, jer ova salata je kraljica svake slavske trpeze.
Salata sa pečenim paprikama
Ukoliko volite pikantan miris i ukus pečene paprike ova salata će vam se sigurno dopasti. Ona se pravi bukvalno za 15 minuta, a odlično ide uz sve vrste predjela.
Potrebno je:
- nekoliko crvenih pečenih paprika
- 2 čaše pavlake
- 2 kašike majoneza
- malo soli
Pripema:
Pečene paprike iseckajte na tračice ili kockice, kako želite. Zatim ih ocedite od viška vode, posolite i pomešajte sa pavlakom. Ovu salatu je najbolje napraviti tik pred služenje, jer tako će biti konzistentna i paprika neće pustiti vodu.
Mimoza
Bez mimoze salate teško se može zamisliti bilo koja svečana trpeza. Osim što se brzo pravi u nju možete dodati razne sastojke po svom ukusu, a mi vam donosimo onu sa domaćim ajvarom
Takođe, ona se može napraviti i kao posna, samo je potrebno izbaciti mrsne sastojke i ubaciti posni majonez.
Sastojci:
- 2 veća kuvana krompira,
- 300 g (posnog) majoneza,
- 3 kuvane šargarepe,
- šaku seckanog praziluka
- 5 kašika ajvara
- 300 g šunke
- so, biber i ulje
- 200 g kačkavalja
Priprema:
Krompir, šargarepu i šunku izrendajte (sve u poseban tanjir), praziluk iseckajte na kružiće. Ajvar ćete sipati direktno iz tegle.
Prvi red ređate krompir, pa malo posolite, zatim stavite malo majoneza, pa šargarepu i luk, pa ajvar, odozgo rendanu šunku, pa majonez. Važno je da završite s majonezom.
Odozgo narendajte kačkavalj i stavite u frizžider da se ohladi.