hrišćani slave

Još kao dete je pokazivao duševne darove: Sveti Nikola je zaštitnik dece i jedan od značajnih pravoslavnih svetaca

0

Jedan od najvećih hrišćanskih svetitelja jeste Sveti Nikola Čudotvoraca, za kojeg se smatra da polovina pravoslavnih vernika na ovom prostorima slave.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ranijih godina se smatralo da ukoliko neko ne slavi Svetog Nikolu sigurno ide kod nekoga na slavu.

 

Ovaj svetac se slavi svake godine 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru,odnosno na dan kada je 323. preminuo.

 

Kao dete ovaj svetac je pokazivao čudne darove. Kada je završio sa školom. imao je želju da se posveti sveštenstvu, pa ge je stric koji je bio arhiepiskoš, "prozvao" za sveštenika grada Mira. 

 

On je celi duhovni život proveo u manastiru Novi sion, gde se i zamonašio. Kada su mu roditelji preminuli, svu imovinu dao je siromašnima. 

 

Kako se veruje on je pema nekim predavanjima širio veru u narodu, milosrđe i pravdu, odnosno mir i volju. Sveti Nikola pada u vreme velikog božićneg posta,  te se onda na trpezama obično nađe riba i posna hrana. 

 

Narod veruje da ovaj svetac u noći pre praznika obilazi domove, odnosno da obilazi svu decu i blagosilja ih. Te se tako veruje da dace treba da srede svoje cipelice i da ih stavljaju u prozore kako bi očekival sveca. 

 

Sveti Nikola je zaštitnik dece, te prema tradiciji danas nikako ne treba prati odeću, ili raditi bilo kakve kućne poslove.

 

 

makonda-tracker