Kupus salata je jedna od omiljenih kod nas, ali istovremeno i jedno od onih jela koja su nam uvek lepša u restoranu nego kod kuće.
Verovatno ne postoji osoba koja ne voli kupus salatu u kombinaciji sa dobrim ručkom, ali nepisano pravilo da je ona uvek lepša kad je poručimo, sada je konačno razjašnjeno.
Inače, ne treba podsećati kakvu riznicu vitamina i minerala predstavlja kupus, on se preporučuje i ljudima koji su malokrvni, pate od Bazedovljeve bolesti, a pomaže i kod gastritisa i kod čira.
Postoje male tajne tokom spremanja naizgled obične salate. Jedna od caka je i ta da naseckani kupus treba da ostavite da odstoji duže kako bi pustio vodu i omekšao pod uticajem sirćeta.
Sastojci:
- kupus
- so
- šećer
- jabukovo sirće
- maslinovo ulje
- biber
Priprema:
Kupus naseckajte što tanje i blago posolite, pa izgnječite rukama. Dodajte na vrh noža šećera, pa izmešajte viljuškom i kašikom i, ako je moguće, ostavite salatu da odstoji bar desetak minuta.
Prelijte jabukovim sirćetom i maslinovim uljem, promešajte, pa tek onda pobiberite. Po želji, možete za dekoraciju dodati malo peršuna.
Obratite pažnju na to da mladi, zeleni kupus treba manje gnječiti i neka kraće stoji, a beli, jesenji kupus treba gnječiti više i ostaviti da duže odstoji.