icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

isprobajte i oduševićete se

Tajna savršene kupus salate iz restorana: Recept s malim trikovima i jedna greška koju svi pravimo kod kuće

Kupus salata je jedna od omiljenih kod nas, ali istovremeno i jedno od onih jela koja su nam uvek lepša u restoranu nego kod kuće.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Verovatno ne postoji osoba koja ne voli kupus salatu u kombinaciji sa dobrim ručkom, ali nepisano pravilo da je ona uvek lepša kad je poručimo, sada je konačno razjašnjeno.

 

Inače, ne treba podsećati kakvu riznicu vitamina i minerala predstavlja kupus, on se preporučuje i ljudima koji su malokrvni, pate od Bazedovljeve bolesti, a pomaže i kod gastritisa i kod čira.

Postoje male tajne tokom spremanja naizgled obične salate. Jedna od caka je i ta da naseckani kupus treba da ostavite da odstoji duže kako bi pustio vodu i omekšao pod uticajem sirćeta.

 

Sastojci:

 

  • kupus
  • so
  • šećer
  • jabukovo sirće
  • maslinovo ulje
  • biber

 

Priprema:

 

Kupus naseckajte što tanje i blago posolite, pa izgnječite rukama. Dodajte na vrh noža šećera, pa izmešajte viljuškom i kašikom i, ako je moguće, ostavite salatu da odstoji bar desetak minuta.

 

Prelijte jabukovim sirćetom i maslinovim uljem, promešajte, pa tek onda pobiberite. Po želji, možete za dekoraciju dodati malo peršuna.

 

Obratite pažnju na to da mladi, zeleni kupus treba manje gnječiti i neka kraće stoji, a beli, jesenji kupus treba gnječiti više i ostaviti da duže odstoji.