treba da znate

Koliko dugo sme da stoji ruska salata u frižideru? Mnogi čine jednu GREŠKU i zato joj mnogo skraćuju rok trajanja

0

Prilikom pripreme ruske salate domaćice se uvek brinu da li će je biti dovoljno za sve goste. Ipak, često se desi da zapravo ostane i viška

foto: Shutterstock / vkuslandia
foto: Shutterstock / vkuslandia

Ruska salata je jedno od omiljenih jela kada je slavska trpeza u pitanju. Napravljena je od povrća, šunke, majoneza, jaja, pa zbog takvog sastava vrlo lako se kvari.

 

Pitanje koje muči mnoge domaćice jeste i ono - koliko ona dugo može da stoji u frižideru i da bude bezbedna za jelo. 

 

 

Evo i odgovora, ali i saveta kako da joj maksimalno produžite rok trajanja.

 

Sa ruskom salatom, ali i drugim jelima u koje ide majonez morate biti veoma oprezni, jer ovakva jela imaju relativno kratak rok trajanja. Bilo da je pravite sa šunkom ili piletinom, pa čak i posnu, postoji velika šansa da se već trećeg dana pokvari. 

 

Dakle, koliko dugo sme da stoji ruska salata?

 

Prvo što treba da uradite kako biste joj produžili rok trajanja jeste da je čim sklonite predjelo sklonite i nju u frižider. Ukoliko dugo stoji na toplom velika je verovatnoća da će sastojci fermentisati i pokvariti se.

 

Ruska salata, Salata
foto: Nitr/Shutterstock

 

Mnogi prave grešku i posudu s ruskom pokrivaju samo folijom, što znači da mikroorganizmi sa drugih namirnica u frižideru mogu da uđu u tu posudu.

 

Ruska salata uvek bi trebalo da stoji u frižideru u posudi koja se dobro zatvara, tako da vazduh i mikroorganizmi ne mogu da uđu.

 

Negde ćete pročitati da je rok trajanja pet dana, ali mi vam savetujemo da je čuvate na temperaturi oko 4 stepena Celzijusa i pojedete u roku od tri dana, da biste bili sasvim bezbedni.

 

 

makonda-tracker