RECEPT

Ovako iskusne domaćice zalivaju baklavu: Ne koriste šećerni sirup, a kore su veoma sočne - trik je u JEDNOM SASTOJKU!

0

Čuvena baklava godinama je bila jelo koje se služilo najbogatijima 

foto: Shutterstock / Elena Veselova
foto: Shutterstock / Elena Veselova

Najbolji kuvari u davna vremena pripremali su ukusne i bogate baklave kako bi svojim vladarima stvorili užitak za desetku.

 

Tada je svako ko je znao da napravi baklavu bio cenjen kao vrhunski kuvar.  Poreklo baklave nije poznato do danas, ali pretpostavlja se da potiče iz Topkapi palate, jer su tamo nađeni zapisi o njenoj pripremi.

 

 

Isprobajte i ovaj recept i napravićete baš sočnu baklavu. Umesto šećernog sirupa koristite mleko i preko je pospite kakaom i čokoladom.

 

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje kora,
  • 300 g pistaća,
  • 3 šolje mleka,
  • 3 šolje šećera

 

Vojvođanska česnica, Baklava
foto: Shutterstock

 

Priprema:

 

Tepsiju premažite ulje, pa ređajte kore. Svaku premažite uljem. Kada poređate polovinu kora, pospite mlevenim pistaćima, pa nastavite da ređate kore. Opet svaku premažite uljem. Mleko pomešajte sa šećer i kuvajte, uz mešanje, dok se šećer ne otopi.

 

Gotov kolač prelijte dobijenim sirupom, pa preko narendajte čokoladu i pospite kokos. Stavite baklavu sa mlekom u frižider na 2 sata.

 

 

 

makonda-tracker