icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

neodoljiv ukus

Naše bake su ga pravile za svaki post: Brzinski KOLAČ sa pomorandžom budi čula, gotov je za manje od pola sata (RECEPT)

Ukoliko postite, a želite da se zasladite napravite ovu ukusnu poslasticu i uživaćete svim čulima 

foto: Shuttersrtock / Anastasia_Panait
foto: Shuttersrtock / Anastasia_Panait

Mnogi misle da je tokom posta teško pronaći slatkiše koji smeju da se jedu, ali ako malo bolje pogledate, internet je prepun raznih recepata za posne poslastice koje će vas oduševiti.

 

Ukoliko pak više volite one koji dolaze direktno iz bakine sveske stare više od 50 godina onda će vam se ovaj definitivno jako dopasti. 

 

 

Sve što vam je potrebno je malo vremena i sledeći sastojci:

 

  • 200 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 350 ml soka od narandže
  • 100 g kokosa (odvojite 2 kašike za posipanje)
  • 300 g brašna
  • 1 prasak za pecivo

 

kolač sa pomorandžom, kolač od pomorandže
foto: Shutterstock

 

Za prelivanje:

 

  • 300 ml soka
  • 5 kašika šećera
  • 3-4 kašike džema za premazivanje

 

Priprema:

 

Šećer, vanilin šećer i ulje umutite žicom. Dodajte sok od pomorandže, kokos (odvojite 2 kašike, ostalo sipajte), prosejano brašno i prašak za pecivo. Posle svakog dodavanja malo umutite smesu.

 

 

Tepsiju dimenzija 30x22 cm premažite margarinom i sipajte smesu. Pecite na 180°C nekih 30 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Sok i šećer kuvajte dok ne ispari 1/3 soka, nekih 7-8 minuta.

 

Kada se kolač i preliv prohlade sipajte preliv preko kore. Premažite džemom i pospite izdvojenim kokosom. Ukoliko više volite u obzir može da dođe i šlag ili čokolada.