Nema ništa lepše nego kad se kroz kuću raširi miris sveže isprečenih domaćih kiflica
Ljubitelji dobrog zalogaja znaju da nema većeg uživanja nego kad vam se pod nepcima krenu topiti ukusne domaće kiflice.
Neki ih vole sa sirom, drugi ih pune šunkom, a često ih domaćice prave i sa domaćim džemom ili kremom.
Evo kako da ih napravite da budu mekane, ukusne i neodoljive.
Sastojci:
- 250 g brašna
- 50 ml mleka
- 50 ml ulja
- kesica praška za pecivo
- so
- 130 g sira (može šunka, ali i džem)
- 1 jaje
- 50 g susama (po želji)
- 200 g maslaca
Priprema:
Uzmite dublju činiju u kojoj ćete da pomešate brašno i prašak za pecivo. Kad se sjedini dodajte mleko, ulje, belance i so.
Zamesite testo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite oklagijom u krug i isecite na 16 trouglova.
U zavisnosti od toga kakve kiflice želite filujete ih sa sirom, šunkom, džemom.
U svaki trougao stavite malo nadeva, pa uvijte kiflice.
U pleh stavite pek papir pa ređajte kiflice. Premažite ih žumancetom, a slane pospite susamom. Slatke ne morate posipati, već kad se ispeku na njih stavite malo prah šećera.
Kad su sve kiflice urolane, uzmite po parčence maslaca i stavite na svaku od njih. On će učiniti da budu mekane čak iako stoje nekoliko dana.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.