nije loše znati

Kako da sitni slavski kolači ostanu duže sveži? Ne čuvaju se na isti način hrskavi, oni od dizanog testa, kremasti

0

Sezona slava je počela, a sitni kolači su prava poslastica. Ipak, da li znate kako da im sačuvate svežinu što duže? Evo odgovora 

foto: Shutterstock / Jelena990
foto: Shutterstock / Jelena990

Ako volite domaće kolače i sami ih pravite dobro je da znate i kako da ih sačuvate da ostanu baš kao prvog dana kad ste ih napravili.

 

Ukoliko pravite kolače nekoliko dana pre slave važno je da ih skladištite na pravi način, jer u suprotnom oni mogu izgubiti svoju konzistenciju, ali i pokupiti mirise i postati drugačiji. 

 

 

Evo kako da ih održite svežim do, ali i nakon slave.

 

Hrskavi kolačići

 

Ovi kolačići nikako ne podnose vlagu, jer ih ona omekšava, a samim tim i gube na hrskavosti. Preporuka za njihovo čuvanje jeste da ih odložite u hermetički zatvorenu posudu i da ih u nju nikako ne stavljate pre nego što se skroz ohlade.

 

Kolači od dizanog ili lisnatog testa

 

Ove kolače je najbolje zamrznuti, ali pre nego što to uradite, ostavite ih oko pola sata u frižideru, pa ih tek onda premestite u zamrzivač. Na taj način će testo otati mekano i hrskavo.

 

Kolači, Sitni kolači
foto: Profimedia

 

Štrudle ili kuglof, keks s punjenjem

 

Polovinu isečene jabuke ili krišku hleba stavite u posudu, a zatim u tu posudu odložite mekane kolače koje želite da čuvate. Hleb i jabuka deluju kao ovlaživač i produžiće svežinu kolačima, piše Stvarukusa. 

 

Kremasti kolači

 

Ovakve kolače ne bi trebalo da držite u frižideru duže od tri dana. Najbolje bi bilo da ih prekrijete masnim/pek papirom, da ih upakujete u kesu ili posudu, a zatim da ih zamrznete. Kada budete planirali da ih poslužite, ostavite ih da se odmrznu na sobnoj temperaturi i biće kao da ste ih sada napravili.

 

 

makonda-tracker