icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

prste da poližeš

Najstariji turski recept koji PRŠTI od slatkoće: Tradicionalni AJLE će vas osvojiti brzinom spremanja i mekoćom

Turskim slatkišima retko ko može da odoli.

foto: VelP/Shutterstock
foto: VelP/Shutterstock

Ajle je poznati turski slatkiš koji se sprema na vrlo jednostavan način, a savršena je poslastica uz vašu omiljenu kafu.

 

Jutarnja kafa ili neka druga, skoro su nezamislive bez neke poslastice, a svi turski recepti se uklapaju u ovaj ritual. Brzi ajle po starom načinu spremanja će vas osvojiti već na prvi zalogaj.

Sastojci:

 

  • 3 jaja
  • nepuna šolja šećera
  • kiselo mleko 180ml
  • ulje 50ml
  • brašno 1 šolja (može griz umesto brašna)
  • prašak za pecivo 12g
  • kakao 1 supena kašika
  • kore za pitu(10 komada)
  • maslac za podmazivanje

 

Sirup:

 

  • šećer 2 šolje
  • voda 2 šolje
  • sok od jednog limuna

 

Priprema:

 

U jednu tepsiju poređajte kao harmoniku kore za pitu, a potom napravite fil od jaja, šećera, kiselog mleka, ulja, brašna i praška za pecivo i kakaa.

 

Skuvajte agdu koju ćete ostaviti da se prohladi.

 

Zagrejte rernu na 200 stepeni i kore pecite oko 10 minuta, pa preko pečenih kora izlijte fil. Kolač pecite na 180 stepeni oko pola sata.

 

Hladnim šerbetom prelijte topao kolač. Ostavite kolač da upije šerbet, a onda ga stavite u frižider i uživajte u svojoj najlepšoj kafi.