Turskim slatkišima retko ko može da odoli.
Ajle je poznati turski slatkiš koji se sprema na vrlo jednostavan način, a savršena je poslastica uz vašu omiljenu kafu.
Jutarnja kafa ili neka druga, skoro su nezamislive bez neke poslastice, a svi turski recepti se uklapaju u ovaj ritual. Brzi ajle po starom načinu spremanja će vas osvojiti već na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 3 jaja
- nepuna šolja šećera
- kiselo mleko 180ml
- ulje 50ml
- brašno 1 šolja (može griz umesto brašna)
- prašak za pecivo 12g
- kakao 1 supena kašika
- kore za pitu(10 komada)
- maslac za podmazivanje
Sirup:
- šećer 2 šolje
- voda 2 šolje
- sok od jednog limuna
Priprema:
U jednu tepsiju poređajte kao harmoniku kore za pitu, a potom napravite fil od jaja, šećera, kiselog mleka, ulja, brašna i praška za pecivo i kakaa.
Skuvajte agdu koju ćete ostaviti da se prohladi.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i kore pecite oko 10 minuta, pa preko pečenih kora izlijte fil. Kolač pecite na 180 stepeni oko pola sata.
Hladnim šerbetom prelijte topao kolač. Ostavite kolač da upije šerbet, a onda ga stavite u frižider i uživajte u svojoj najlepšoj kafi.