Kada je slavska trpeza u pitanju slane torte su apsolutne kraljice za mnoge gurmane
Ukoliko volite kremaste salate, sigurno vam je teško da na slavama odolite ukusnim slanim tortama.
Postoje one koje se prave od tost hleba, od slanih korica, ali i one koje uopšte nemaju kore.
Mi vam donosim tri super recepta, a vi procenite koji od njih vam se najviše dopada.
Brza slana torta od tost hleba
Sastojci:
- 1 tost hleb,
- 3 čaše pavlake,
- 300 g majoneza,
- 150 g šunke,
- 1,5 kašika kečapa,
- 8 kiselih krastavčića,
- 3 kuvana jaja,
- 100 g kačkavalja
Priprema:
Napravite prvi fil: pomešajte 100 g majoneza, 1 pavlaku, iseckanu šunku i kečap.
Zatim pravite drugi fil: 100 g majoneza i jedna pavlaka pomeša se sa 3 iseckana kisela krastavčića.
Treći fil pravi se tako što se pomeša preostala pavlaka i majonez sa rendanim kuvanim jajima i 5 seckanih krastavčića.
Poređati jedan sloj tost hleba (6 parčića) na tacnu da se dobije "kora", pa premazati prvim filom. Zatim preko poređati opet tost hleb, pa drugi fil, pa preostali tost hleb i treći fil. Odozgo posuti sitno rendanim kačkavaljem.
Slana torta sa spanaćem
Sastojci za prvu koru:
- 2 jaja,
- čaša jogurta,
- čaša od jogurta brašna,
- pola kesice praška za pecivo,
- 1dl ulja,
- malo soli
Druga kora: Isto kao za prvu koru + čaša od jogurta barenog i iseckanog spanaća.
Treća kora: Isto kao za prvu koru + kašičica aleve paprike.
Fil:
- 500 g sitnog sira,
- 300 g seckane šunke,
- 100 g margarina ili 3 trougla topljenog sira
Priprema:
Izmešati pojedinačno sastojke za sve tri kore i peći ih redom, po 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Umutiti sastojke za fil pa premazati kore redom i na kraju celu tortu. Ukrasiti je po želji jajima, kačkavaljem, šunkom.
Slana torta od krekera
Sastojci:
- 500 g krekera,
- 4 dl jogurta,
- 200 g susama,
- 200 g rendanog kačkavalja,
- 200 g majoneza,
- 2 pavlake,
- 200 g šunke
Priprema:
Ispecite susam. Dublji sud četvrtastog oblika obložite folijom i pospite susamom, odozgo poređajte red krekera umočenih u jogurt, preko toga polovinu fila, pa opet kreker, fil, pa na kraju krekere.
Tortu stavite na hladno mesto da prenoći. Sutradan je okrenite, da susam dođe na vrh. Ukrasite šargarepom i krekerima.