Najbolji recept za potaž od povrća koji obiluje hranljivim materijama
Postoji mngoo razloga da jedete tikvice, pored njihovog izuzetnog ukusa.
Tikvice obiluju vitaminima — sadrže vitamin D, a u vrlo visokoj koncentraciji i vitamine A, K, B1, B3, B12, B2, folate i, naročito, vitamin C. Pored toga, u 100 grama tikvica nalazi se 261 mg kalijuma, kao i natrijum, magnezijum, biljna vlakna, zasićene masne kiseline, proteini, a svega 16 kalorija!
Zato obavezno probajte i ovaj ukusni potaž i ojačajte svoj organizam pred zimu.
Sastojci:
- 2 tikvice
- oko pola litra vode
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 10 zrna korijandera
- 2 kašike ulja
- oko 5 cm stabljike celera
- pola kašičice soli
- četvrtina kašičice mlevenog bibera
- 1 kašika peršuna ili mirođije
- kisela pavlaka po ukusu
Priprema
Dobro oljuštite tikvice, operite ih, pa prepolovite i izvadite im seme ako je izraženo. Zatim ih iseckajte na sitne kocke.
Na tihoj vatri zagrejte ulje, pa na njemu dinstajte crni luk dok ne bude mekan, pa onda dodajte i tikvice i sipajte vode tek toliko da pokrije povrće.
Zatim dodajte ustinjen čen belog luka i zrna korijandera i iseckanu stabljku celera. Nakon što proključa, nek se kuva još 10-2 minuta na tihoj vatri, pa sklonite sa strane da se prohladi. Zatim prelijte u blender, posolite, dodajte iseckan peršun i sve dobro usitnite.
Zatim pred kraj sipajte pavlaku i dobro promešajte, pa odmah služite.