preukusno

Neki je zovu "bosanska", drugi "srpska", ali svi se slažu da je NEODOLJIVA: Recept za SAVIJAČU sa sirom star 100 godina

0

Bilo da je pravite od gotovih ili domaćih kora savijača je pita koja je oduvek bila broj jedan na svakoj domaćinskoj trpezi 

foto: Shutterstock / jarrow153
foto: Shutterstock / jarrow153

Ovog puta donosimo vam recept sa domaćim razvijanim korama, ali ukoliko nemate iskustva ili vam je mrsko da pravite kore, možete je napraviti i sa gotovom korama.

 

Za ovaj specijalitet je potrebno odvojiti malo više vremena, ali rezultat je fantastičan.

 

 

U dublju činiju sipajte 300 grama brašna, jednu malu kašiku soli i izmešajte. Zatim uzmite odprilike 100 ml vode i polagano sipajte u brašno i rukom (kad pravite ovu pitu, rukom obavezno morate mesiti testo!) mešajte dok se ne napravi mali hlebčić koji nije ni lepljiv i previše suv.

 

Takav mali hlebčić, ili kako to u Bosni zovu: jufku prebacite na pult ili tacnu na koju ste "kanuli" 3-4 kapi ulja, pa dobro uvaljajte testo u to ulje dok ne postane glatko i sjajno. Bitno je da se ne lepi za ruke, pa ako je potrebno dodajte još ulja da biste postigli to odvajanje testa od ruku.

 

Testo stavite u neki sud (može opet plastični) i ostavite ga u frižider na oko sat vremena.

 

Testo
foto: Shutterstock / vita pakhai

 

Nabavite veliku pamučnu krpu ili solnjak koji ćete staviti na veliki trpezarijski sto, posuti brašno po njoj pa izvadite jufku iz frižidera i stavite je na krpu. Pospite brašnom i razvucite blago rukama, zatim uzmite oklagiju (jer šta je prava žena bez oklagije) i razvucite testo koliko god možete.

 

Zatim razvučeno testo rasecite po sredini i pospite 3 -4 kašike ulja po površini razvučenog testa.

 

Zatim ga filujte sa smesom koja se sastoji od: 100 grama mladog sira, 2 kašike pavlake, malo soli i dva jajeta (sve to lepo pomešati pre filovanja). Po želji možete da dodate i spanać. 

 

pita, sjenička pita
foto: Shutterstock

 

Kad ste nafilovali testo, uzmite krajeve stolnjaka i polako rolajte testo. Ako vam je to komplikovano, opet vrhovima prstiju urolajte testo.

 

Uzmite okruglu tepsiju i u nju u krug savijajte bosansku pitu sirnicu.

 

Pecite pola sata na 200 stepeni.

 

Kad izvadite iz rerne prekrijte pitu sa pamučnom krpom i ostavite da se ohladi.

Kad se ohladi, poslužite je i obavezno je da ovu pitu jedete rukama. Ona jednostavno ne podnosi nož i viljušku. Uživajte!

 

 

makonda-tracker