Prave kiflice kakve su spremale naše bake nikada neće izaći iz mode.
Čini se da koliko god modernih kolača pravimo i trudimo se da budemo što originalniji, nikada nećemo moći da zamenimo one prave starinske kiflice.
Nema ko ih ne voli, a svojim ukusom izazivaju nostalgiju i vraćaju vas u detinjstvo. Domaće kiflice kakve ste jeli kod bake su nikad lakše za spremanje, a svi u kući će biti oduševljeni.
Sastojci:
- 2 jajeta,
- 2 kašike svinjske masti,
- 2 kašike šećera,
- 1 kesica vanilin šećera,
- malo rendane kore limuna,
- 400 ml mleka,
- 15 g svežeg kvasca,
- 800 g brašna
- Džem za nadev
- Šećer u prahu po potrebi
Priprema:
Najpre izmrvite kvasac i stavite u činiju, pa dodajte 100 ml mlakog mleka, 1 kašiku šećera i sačekajte da odstoji oko deset minuta. U zasebnoj posudi mutite svinjsku mast, pa i tu dodajte jaja, jednu kašiku šećera, rendanu limunovu koru, vanilin šećer i nastavite da mutite.
U dobijenu smesu dodajte nadošli kvasac i ulijte preostalo mlako mleko i nastavite da mutite dok polako dodajete brašno. Na kraju, zamesite mekše testo.
Da bi nadošlo, prekrijte ga folijom i malo sačekajte. Bitno je da nadošlo testo ne premesite, već ga samo stavite na pobrašnjenu površinu i izdelite na dva dela. Kada razvučete oba dela na krug, isecite trouglove na koje ćete staviti po kašičicu džema.
Spremljene kiflice slažite u pleh i ostavite najpre da odstoje oko deset minuta. Pecite kiflice na 180 stepeni, oko pola sata i kada budu gotove, uvaljajte ih u šećer u prahu.
Prijatno!