PRSTE DA POLIŽEŠ

Slatke, mirisne i tope se u ustima: Pravi recept za STARINSKE KIFLICE koje su nam bake spremale, a deca će ih obožavati

0

Prave kiflice kakve su spremale naše bake nikada neće izaći iz mode.

foto: Viktory Panchenko/Shutterstock
foto: Viktory Panchenko/Shutterstock

Čini se da koliko god modernih kolača pravimo i trudimo se da budemo što originalniji, nikada nećemo moći da zamenimo one prave starinske kiflice.

 

Nema ko ih ne voli, a svojim ukusom izazivaju nostalgiju i vraćaju vas u detinjstvo. Domaće kiflice kakve ste jeli kod bake su nikad lakše za spremanje, a svi u kući će biti oduševljeni.

Sastojci:

 

  • 2 jajeta,
  • 2 kašike svinjske masti,
  • 2 kašike šećera,
  • 1 kesica vanilin šećera,
  • malo rendane kore limuna,
  • 400 ml mleka,
  • 15 g svežeg kvasca,
  • 800 g brašna
  • Džem za nadev
  • Šećer u prahu po potrebi

 

Priprema:

 

Najpre izmrvite kvasac i stavite u činiju, pa dodajte 100 ml mlakog mleka, 1 kašiku šećera i sačekajte da odstoji oko deset minuta.  U zasebnoj posudi mutite svinjsku mast, pa i tu dodajte jaja, jednu kašiku šećera, rendanu limunovu koru, vanilin šećer i nastavite da mutite.

 

U dobijenu smesu dodajte nadošli kvasac i ulijte preostalo mlako mleko i nastavite da mutite dok polako dodajete brašno. Na kraju, zamesite mekše testo.

 

Kiflice, Domaće kiflice
foto: Bojan Pavlukovic/Shutterstock

Da bi nadošlo, prekrijte ga folijom i malo sačekajte. Bitno je da nadošlo testo ne premesite, već ga samo stavite na pobrašnjenu površinu i izdelite na dva dela. Kada razvučete oba dela na krug, isecite trouglove na koje ćete staviti po kašičicu džema.

 

Spremljene kiflice slažite u pleh i ostavite najpre da odstoje oko deset minuta. Pecite kiflice na 180 stepeni, oko pola sata i kada budu gotove, uvaljajte ih u šećer u prahu.

 

Prijatno! 

 

 

makonda-tracker