Uz njih možete savršeno kombinovati i razne namaze jer će vas svaka kombinacija oduševiti.
Ove pogačice se obavezno jedu tople i odlično idu uz sve vrste sirnih namaza, džemova i marmelada...
Sastojci:
- jedan kvasac
- 2 kašike šećera u prahu
- 2 jaja
- 125 g margarina
- jedna šoljica ulja (mala šoljica za kafu)
- jedna čaša mleka
- 6 čaša brašna
- 2 kašičice soli
Premaz
- jedno žumance
- 50 g susama
Priprema
Pre nego što otpočnete pripremu pogačica neophodno je da uključite pećnicu na 180 stepeni, ali pre toga otopite margarin na sobnoj temperaturi.
Zatim u mlakom mleku otopite kvasac i šećer u prahu, pa sve lepo izmešajte. Kada se sve sjedini dodajite polako sve ostale sastojke osim brašna. Dodatno sve umutite mikserom.
Nakon toga dodajite malo po malo brašna i polako mesite testo. Zatim ga ostavite da nadođe (najbolje oko pola sata).
Kada testo nadođe, polako odvajajte loptice veličine jajete i ređajte u pleh koji ste obložili prethodno papirom za pečenje, pa nakon toga opet malo ostavite da odstoje.
Pogačice pecite 20 minuta, ali ih 5 minuta nakon pečenja premažite žumancem i susamom.