njam njam

Mekane kao duša — TOPE SE u ustima: Recept za TURSKE POGAČICE koje oduševljavaju neverovatnim mirisom

0

Uz njih možete savršeno kombinovati i razne namaze jer će vas svaka kombinacija oduševiti. 

foto: Shutterstock/irem01
foto: Shutterstock/irem01

Ove pogačice se obavezno jedu tople i odlično idu uz sve vrste sirnih namaza, džemova i marmelada... 

 

Sastojci:

 

  • jedan kvasac
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 125 g margarina
  • jedna šoljica ulja (mala šoljica za kafu)
  • jedna čaša mleka
  • 6 čaša brašna
  • 2 kašičice soli

 

Premaz

 

  • jedno žumance
  • 50 g susama

 

 

Priprema

 

Pre nego što otpočnete pripremu pogačica neophodno je da uključite pećnicu na 180 stepeni, ali pre toga otopite margarin na sobnoj temperaturi. 

 

Zatim u mlakom mleku otopite kvasac i šećer u prahu, pa sve lepo izmešajte. Kada se sve sjedini dodajite polako sve ostale sastojke osim brašna. Dodatno sve umutite mikserom. 

 

Nakon toga dodajite malo po malo brašna i polako mesite testo. Zatim ga ostavite da nadođe (najbolje oko pola sata). 

 

Kada testo nadođe, polako odvajajte loptice veličine jajete i ređajte u pleh koji ste obložili prethodno papirom za pečenje, pa nakon toga opet malo ostavite da odstoje. 

 

Pogačice pecite 20 minuta, ali ih 5 minuta nakon pečenja premažite žumancem i susamom.

 

makonda-tracker