preukusna

Prehranila je mnoge u doba nemaštine: Najukusnija čorba bez ičega od samo 50 dinara koju ćete obožavati (RECEPT)

0

Ratne devedesete godine mnogi su zapamtili po nemaštini, a ima i onih koji su ih kao deca pamtili po ovoj čorbi, koju neki zovu Cvrkuša

foto: Shutterstock / Tatjana_S1
foto: Shutterstock / Tatjana_S1

U vremenima kada su u kutijama sa hranom dolazile samo osnovne namirnice, ulje, brašno i pirinač domaćice su imale težak zadatak.

 

Kako spremiti obilan i hranljiv oborok od samo nekoliko sastojaka. I nije bilo nemoguće, uvek se našlo za toliko da se spremi nešto ukusno uz samo malo kreativnosti i mašte.

 

 

Ovu čorbu možete da spremite za doručak, ručak ili večeru a u zavisnosti od ukusa u nju možete da dodate i druge sastojke.

 

Ovo je osnovni recept za koji vam je potrebno samo četiri sastojka:

 

  • 2,3 kašike ulja
  • 2,3 kašike brašna
  • 2 kašike aleve paprike
  • 1 šolja pirinča

 

Priprema:

 

Na malu ulja propržite brašno i papriku, pa kad lepo porumeni dodajte vodu. U zavisnosti od toga koliko gusto hoćete dodajte od 1 do 2 litra vode. Zatim ostavite da prokuva i u nju dodajte pirinač koji se prethodno dobro oprali. 

 

čorba
foto: Shutterstock

 

Posolite po ukusu i kuvajte oko 20 minuta. Kada je pirinač kuvan čorbu ostavite da se prohladi i možete je poslužiti.

 

Ukoliko volite u nju možete dodati malo kuvanog paradajza, a najlepša je kada se u nju udrobi hleb od juče i tako toplo pojede čim se spremi.

 

Po želji možete da dodate i crni luk koji se izdinsta, šargarepu na kockice,  ali i slaninicu ili belo meso iseckano na kockice. 

 

 

makonda-tracker