Jesen je idealno vreme za pripremu ukusnih specijaliteta od povrća, a ajvar i pinđur su kraljevi svake trpeze.
![foto: Shutterstock / Igor Dutina](/data/images/2022/09/30/13/346051_shutterstock-2151006911-1_ff.jpg?ver=1664535949)
Ukoliko ste ljubitelj paprike sada je pravi trenutak da za svoju porodicu pripremite ukusne pikanterije, a ovo je recept za najlepši pinđur koji ste ikada probali.
Za njegovu prirpemu vam treba oko 2 sata, a nakon toga još nekih sat vremena dok sipate u tegle, zapečete i odložite u ostavu.
Potrebno je:
- oko 7 kg pečene paprike
- oko 3 kg plavog patlidžana
- oko 3 kg samlevenog crvenog paradajza
- od 50 do 70 g soli, zavisi od ukusa
- 100 g šećera
- oko 2 dl ulja
- veza svežeg peršuna
- 1 glavica belog luka
- 1 ljuta papričica
![Ajvar](/data/images/2022/09/14/21/345270_shutterstock-1530177440_ff.jpg?ver=1664535824)
Priprema:
Pinđur možete praviti od pečene paprike, ali možete i od barene. Lepši šmek ima onaj od pečene, ali tu ima malo više posla. Sami odlučite kako vam je lakše.
Ukoliko pravite od pečene, prvo papriku ispecijte, oljuštite, očistite od semenki i sameljite na mašini za meso. Ako je od barene, poparite malo papriku, pa je očistite od semena i meljite. Dalji postupak je isti.
Plavi patlidžan ispecite i sameljite, paradajz sameljite na mašini za meso.
![Ajvar](/data/images/2021/10/07/11/329094_ajvarshutterstock-1241958763_ff.jpg?ver=1664535840)
Uzmite veliku šepru, sve sastojke sipajte u nju i dobro izmešajte. Šećer dodajte odmah, kao i ulje, a so dodajte 50 g pa posle dosolite, zavisi po ukusu koliko želite.
Staviti na vatru da se kuva uz povremeno mešanje. Kuvajte oko 2 sata, a potom probajte i procenite da li je potrebno još kuvati ili je dovoljno.
Pinđur treba da bude ređi od ajvara, ali ipak ne previše vodenast. Pred kraj kuvanja dodajte sitno iseckan peršun i ako pravite veće količine stavite konzervans kako bi se održalo tokom cele zime.
Sipajte u tegle koje ste prethodno zagrejali, pa kratko zapecite u rerni.
Dok su još vruće tegle zatvorite i odložite na hladno mesto.