Proveren kolač koji svima uspeva, savršeno sočan i mekan!
Ko kaže da jeftini kolači ne mogu da budu najukusniji?
Ova sočna poslastica pravi se od svega nekoliko pristupačnih sastojaka, a ima savršeno slatak i bogat sirup, jak ukus čokolade i jednostavno se topi u ustima!
Imajte u vidu da glazura nije obavezna, ali istinski čokoholičari ipak neće odoleti prilici da je dodaju.
Sastojci
Za koru:
- 3 čaše šećera
- ½ čaše ulja
- 3 čaše brašna
- 3 čaše jogurta
- 3 kašike kakaoa
- 1 kašičica sode bikarbone
- 100 grama čokolade po izboru + 3 kašike ulja za glazuru
Za sirup:
- 250 mililitara mleka
- 10 kašika šećera
- ½ stonog margarina koji je odstojao na sobnoj temperaturi
- 3 kašike kakaoa
Priprema
Kora
Pomešajte ulje i šećer, pa dobro umutite. Zatim sipajte jogurt, pa sve promešajte.
Postepeno i uz mešanje dodajte brašno prethodno pomešano s kakaoom i sodom bikarbonom.
Kad dobijete homogenu smesu, pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200°C oko pola sata. Posle 20 minuta uradite "test čačkalicom" — ubodite biskvit u sredini i, ako izađe čist, već je gotovo!
Sirup
Sipajte mleko u šerpu, pa dodajte šećer i kuvajte dok se šećer ne otopi. Tada umešajte margarin i kakao, pa uz mešanje kuvajte sve dok ne dobijete finu ujednačenu masu.
Isecite biskvit na kocke, pa dobro prelijte čitav kolač i između kocki.
Otopite čokoladu sa uljem, pa time prelijte prohlađen biskvit.