miris je božanstven

Pravi se brzo, pojede još brže! Najlepši jesenji KOLAČ SA ŠLJIVAMA koji obožavaju i oni koji ne vole slatko (RECEPT)

0

Šljive su krajem septembra najslađe, najsočnije i najukusnije, a poslastice od njih su jednostavno neodoljive! Ovaj slasni kolač je najbolji primer, a recept će vam garantovano tražiti svi.

foto: Teresa Kasprzycka/Shutterstock
foto: Teresa Kasprzycka/Shutterstock

Leto je gotovo, ali letnje radosti nisu sasvim iza nas! Šljive su u ovo doba godine najlepše, pa su domaće poslastica sa šljivama najzastupljenije, ako želite da probate nešto drugačije, obavezno probajte ovaj kolač sa šljivama.


U pitanju je varijanta klasičnog kolača-biskvita, s tim što je kora tanja, a na nju se dodaje i kremasti fil od slatke pavlake, kao i predivni karamel-preliv. Sipate li i cimet, čeka vas brzo domaći slatkiš kom je nemoguće odoleti!

 

Sastojci:


Za koru

 

  • 250 grama mekog belog brašna
  • 20 grama kvasca
  • 6 kašika mleka
  • 100 grama šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 2 jajeta
  • 50 grama maslaca
  • kilogram šljiva

 

Za fil

 

  • 250 mililitara slatke pavlake
  • 50 grama šećera
  • 1 jaje
  • 1-2 kašike cimeta, po ukusu
  • 30 grama brašna

 

I još:

 

  • šlag

 

Za karamel preliv:

 

  • 200 grama šećera
  • vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 70 mililitara vode
  • 60 mililitara slatke pavlake
  • 40 grama maslaca

 

Kolač sa šljivama, kolač sa šljivama
foto: Teresa Kasprzycka/Shutterstock

 

Priprema


Kora


Pomešati brašno i kvasac, pa preliti toplim mlekom i dodati vrlo malo šećera. Ostavite da odstoji, pa potom dodajte vanilin šećer, preostali šećer i jaja. Kad se dobro sjedinit, dodati maslac, promešati i ostaviti da ostoji 15-ak minuta.


Zatim izvaditi testo i na pobrašnjenoj površini premesiti, posipati brašnom po potrebi i zatim rastanjiti na veličinu pleha.


Staviti testo u podmazan pleh posut brašnom, pa preko njega poređati očišćene šljive isečene na četvrtine.


Fil


Pomešajte pavlaku sa šećerom, pa dodajte jaje i sve dobro promešajte. Sipajte brašno i cimet, pa kad se dobro sjedini, prelijte preko šljiva.


Sve zajedno pecite ne manje od 45 minuta na 180 stepeni.


Za to vreme pravite karamel-preliv.


Karamel-preliv


U jednoj šerpici pomašajte vodu i šećer i mešajte na srednjoj vatri dok ne proključva, pa smanjiti na tihu. Mešajte dok se kuva nekoliko minuta, sve dok smesa ne dobije tamnu boju, pa sklonite s vatre.


Zatim dodajte ostale sastojke i mešajte žicom sve dok se maslac ne otopi. Dok je još smesa topla, njom prelijte kolač, pa ostavite da se hladi.


Dekoracija


Nakon što se prohladi, premažite šlagom prema uputstvu s kesice, pa prošarajte karamel-prelivom.


Možete dodati rendane ili vrlo sitno seckane šljive.

 


 

makonda-tracker