ukusna, zdrava, ali...

Istina o dejstvu 12 šljiva dnevno na organizam: Nećete se rešiti holesterola, niti svih ovih zdravstvenih problema

0

Šljiva je voćka koja ima mnoge blagodeti po ljudski organizam, ali još uvek nijedno naučno istraživanje nije potvrdilo ovakvo njihovo dejstvo

 

 

Na internetu se svakog leta može pročitati mnogo saveta kako upotrebiti šljive kako bismo ojačali organizam, ali valja imati u vidu da ova voćka – iako obiluje hranljivim materijama – nije lek i ne sme se koristiti tako.


Jedna od najčešćih tvrdnja jeste da konzumiranje 12 šljiva (prosečne veličine) dnevno tokom dva meseca može da pomogne da se izborite da viskim holesterolom u krvi, kao i da će vam kosti biti jače, a rizik za obolevanje od raka debelog creva niži.


Može se pročitati i da šljive sprečavaju razvoj artritisa, astme i preventivno deluju na moždani udar.


Iako bi šljive zaista trebalo da budu zastupljene u raznovrsnoj i uravnoteženoj ishrani zbog minerala, vitamina i antioksidanasa koje sadrže, još uvek nijedna studija nije pronašla dokaze da 12 šljiva dnevno zaista tako efikasno deluje protiv holesterola i raka debelog creva, niti da će kosti biti značajno snažnije.


Takođe, ni tvrdnja da šljive sprečavaju razvoj artritisa, astme i preventivno deluju na moždani udar nije medicinski utemeljena.


O svakoj nedoumici u vezi sa ishranom koju imate trebalo bi da popričate sa svojim izabranim lekarom ili nutricionistom, a veoma je važno da ni u kom slučaju voće ili neku drugu namirnicu ne koristite kao lek i zamenu za terapiju koju propisuje stručno lice.

 

 

makonda-tracker