Šljiva je voćka koja ima mnoge blagodeti po ljudski organizam.

Ova ukusna i mirisna voćka jača kosti, smanjuje rizik od oboljevanja od raka debelog creva.
Ako svakog dana pojedete 12 šljiva prosečne veličine i to radite dva meseca to vam može pomoći da se izborite da viskim holesterolom u krvi.
Antioksidansi iz šljiva uništavaju slobodne radikale koji mogu da dovedu do oksidacije holesterola, koja znatno povećava rizik od moždanog udara ili visokog holesterola.
Osim u svežem stanju šljive se koriste i za pripremu ukusnih marmelada i kolača. Ona sadrži veliku količinu vitamina C, vitamin B6, bakar, vitamin B2, vitamin B3, vitamin K, magnezijum, gvožđe, kalcijum i čak 240 mg na 100 g kalijuma.
Kalijum u šljivama ima dobar uticaj na krvni pritisak, kao i na zdravlje srca. Ovaj element pobrinuće se da ne dođe do koagulacije trombocita koja je zaslužna za aterosklerozu i druge bolesti srca.

Šljive se preporučuju i osobama koje pate od osteoporoze, jer su istraživanj pokazala da će se konzumacijom oko 100 grama suvih šljiva na dan u periodu od tri meseca znatno povećati markeri u krvi koji pokazuju povećanje gustine kostiju.
Šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od dijabetesa tipa 2. One mogu smanjiti nivo triglicerida i glukoze u krvi, za šta je zaslužan lutein.
Takođe, flavonoidi u šljivama smanjuju rizik od otpornosti na insulin, a pozitivno utiču i na insulinsku osetljivost.