icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

jeftin i brz

SEPTEMBAR je vreme za SLATKI UŽITAK: Austrijski kolač sa ŠLJIVAMA je tako ukusna poslastica, a pravi se superlako

Podeli:

Napravite slasni kolač sa šljivama koji se topi u ustima.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kod ovog kolača, važno je da šljive koje koristite ne budu premekane, već malo čvršće, kako se ne bi raspale.

 

Sastojci:

 

  • 10-12 manjih šljiva
  • 10 kašika (140 gr) neslanog maslaca
  • 2/3 šolje (150 gr) šećera
  • 4 veća jaja, na sobnoj temperaturi
  • 1/4 šolje + 2 kašike pavlake (ili 1/4 šolje mleka, ako nemate pavlaku pri ruci)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • prstohvat cimeta
  • 1.5 šolja (200 gr) brašna
  • 1.5 kašičica praška za pecivo
  • prah-šećer za posipanje

 

Priprema:

 

Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi. 

 

Mutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Ostavite sa strane.

U posebnoj činiji umutite maslac i šećer, dodajte žumace, jedno po jedno, mutite do gušće smese (oko 3-5 minuta).

 

Dodajte pavlaku, vanilu i cimet. Mutite do homogene smese.

 

Pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa to dodajte smesi i opet mutite dok ne bude homogeno.

 

Umešajte belanca.

 

Pleh obložite pek-papirom ili ga namastite, pa spatulom unesite smesu.

 

Prepolovljene šljive poređajte na vrh smese, tako da deo sa kožicom ide ka unutra, a ne morate ih gurati u smesu jer će same potonuti tokom pečenja.

 

Na 180 stepeni pecite kolač oko 25-30 minuta ili dok ne postane zlatne boje. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Gotov je kad čačkalica izađe čista.

 

Ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu.

 

 

Inicijalizacija u toku...