Napravite slasni kolač sa šljivama koji se topi u ustima.
Kod ovog kolača, važno je da šljive koje koristite ne budu premekane, već malo čvršće, kako se ne bi raspale.
Sastojci:
- 10-12 manjih šljiva
- 10 kašika (140 gr) neslanog maslaca
- 2/3 šolje (150 gr) šećera
- 4 veća jaja, na sobnoj temperaturi
- 1/4 šolje + 2 kašike pavlake (ili 1/4 šolje mleka, ako nemate pavlaku pri ruci)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- prstohvat cimeta
- 1.5 šolja (200 gr) brašna
- 1.5 kašičica praška za pecivo
- prah-šećer za posipanje
Priprema:
Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.
Mutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Ostavite sa strane.
U posebnoj činiji umutite maslac i šećer, dodajte žumace, jedno po jedno, mutite do gušće smese (oko 3-5 minuta).
Dodajte pavlaku, vanilu i cimet. Mutite do homogene smese.
Pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa to dodajte smesi i opet mutite dok ne bude homogeno.
Umešajte belanca.
Pleh obložite pek-papirom ili ga namastite, pa spatulom unesite smesu.
Prepolovljene šljive poređajte na vrh smese, tako da deo sa kožicom ide ka unutra, a ne morate ih gurati u smesu jer će same potonuti tokom pečenja.
Na 180 stepeni pecite kolač oko 25-30 minuta ili dok ne postane zlatne boje. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Gotov je kad čačkalica izađe čista.
Ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu.