Tokom letnjih dana najviše prijaju lagani obroci od povrća koji se brzo spremaju
Na pijacama se trenutno može naći ukusno i zdravo povrće, oje je kao stvoreno za pripremu specijaliteta koji ne samo da su hranljivi, već i svojim ukusom i mirisom mame da ih probate.
Donosimo vam predlog tri najlepša letnja jela, a vi procenite koje od njihv vam se najviše dopada.
Sataraš sa jajima
Sataraš je staro jelo koje mnoge domaćice pripremaju tokom toplih letnjih dana. Obično se pravi od samo tri sastojka, paradajza, paprike i luka, ali sada vam donosimo i recept sa jajima.
Potrebno je:
- 3,4 paradajza
- 3,4 paprike
- 2 glavice luka
- 3 jaja
- malo ulja
Priprema:
Luk oljuštite i iseckajte na kockice, pa stavite da se dinsta. Za to vreme operite papriku, pa i nju iseckajte na kockice. Dodajte u luk. Zatim isto uradite i sa paradajzom i stavite da se kuva 15 minuta, dok ne ispari voda.
Nakon toga umućkajte 3 jaja, posolite i dodajte u sataraš. Izmešajte i isključite ringu. Taman dok se ringla ohladi i jaje će se upržiti. Posolite jelo po želji i dodajte začine koje volite.
Makarone sa spanaćem i belim mesom
Ovo jelo se takođe sprema za svega 15 minuta, a potrebne su vam sledeće namirnice:
- polovina belog mesa
- 1 kesa makarona
- 1 pakovanje spanaća
- 2 dl pavlalke za kuvanje
- malo belog luka (po želji)
- mala glavica luka
Priprema:
Makrone stavite da se kuvaju. U tiganj iseckajte jednu glavicu luka, a nakon što postane staklast dodajte belo meso iseckano na sitne kockice. Pustite desetak minuta da se dinsta pa dodajte spanać i beli luk sitno iseckan.
Nakon 5 minuta izmaknite sa šporeta i dodajte pavlaku. Sve lepo promeštajte.
Makarone ocedite, a belo meso i spanać ubacite u blender i sve lepo izmiksiraje. Dodajte u makarone i dobro izmešajte.
Paprike punjene sirom
Ovo omiljeno letnje jelo možete napraviti za doručak, ručak ili večeru.
Potrebno je:
- 5,6 paprika šilja
- pola kilograma sira
- 2 jaja
Priprema:
Papirke dobro operite i odstatranite drške i semenke. Zatim u posudi umutite jaja i sir. Punite paprike tim nadevom i ređajte u posudu u kojoj će da se peku.
Probajte sir, a ukoliko nije dovoljno slan dodajte malo soli.
Uključite rernu na 220 stepeni i stavite paprike da se peku oko 15 minuta. Isključite rernu i ostavite ih u njoj dok se skroz ne ohladi, a potom uživajte u ukusnom letnjem obroku.