Ovo jelo je kao stvoreno za leto, jer se lagano vari, a sastojci su jeftini i ukusni
![foto: Shutterstock / ArtCookStudio](/data/images/2022/07/09/21/342084_shutterstock-2034082016_ff.jpg?ver=1657394847)
Čim na pijace stignu šarene paprike i jarko crvnei paradajz mnoge domaćice krenu u spremanje ukusnog letnjeg obroka.
Sataraš se u domovima starih domaćica pravio mnogo godina unazad, a od mesta do mesta, od porodice do porodice recepti su različiti..
Ipak, postoji onaj jedan, za koji naše bake kažu da je najstariji i prvi, a vi u njega možete dodati šta god volite i želite da bi bio baš po vašem ukusu.
Sastojci:
- 2 veća crvena luka
- 4 žute paprike
- 4 zelene paprike
- 6 paradajza
- suncokretovo ulje za prženje
- so
- biber
![Sataraš](/data/images/2021/07/21/11/325217_satarasreceptshutterstock-1826259419_ff.jpg?ver=1657394636)
Priprema:
Ono što mnoge domaćice prvo urade jeste da paradajz odvoje od ljuske. To ćete uraditi najlakše tako što ćete na kratko staviti u ključalu vodu. Potom samo povucite kožicu i ona će lako skluznuti sa paradajza.
Potom iseći crveni luk na režnjeve, žutim opranim paprikama ukloniti semenke, pa ih iseckati na trakice. Na isti način pripremiti i zelene paprike.
Uzmite veću posudu, sipati ulje za prženje i pustiti ga da se zagreje. Staviti luk i pržiti ga 10-ak minuta na srednje jakoj vatri uz mešanje.Zatim ubaciti žutu, pa zelenu papriku.
Dobro izmešati, poklopiti i pustiti da krčka 15 minuta. Zatim u posudu sipati naseckani paradajz, pa uz povremeno mešanje pustiti da kuva oko 30 minuta.
Pustite da ispari voda koju je povrće pustilo, a onda pred kraj dodajte začine i promešajte. Isključite šporet i ostavite sataraš na ringli dok se ne ohladi.
U ovako spremljen sataraš po ukusu možete dodati jaja, a neki vole da ga jedu i sa pilećim mesom i sličnim dodacima.
Izbor je vaš, uživajte.