recept

Najbolji recept za SATARAŠ po BAKINOM RECEPTU: Kad ga probate, pitaćete se zašto ga oduvek niste ovako pravili

0

Ovo jelo je kao stvoreno za leto, jer se lagano vari, a sastojci su jeftini i ukusni 

foto: Shutterstock / ArtCookStudio
foto: Shutterstock / ArtCookStudio

Čim na pijace stignu šarene paprike i jarko crvnei paradajz mnoge domaćice krenu u spremanje ukusnog letnjeg obroka.

 

Sataraš se u domovima starih domaćica pravio mnogo godina unazad, a od mesta do mesta, od porodice do porodice recepti su različiti..

 

 

Ipak, postoji onaj jedan, za koji naše bake kažu da je najstariji i prvi, a vi u njega možete dodati šta god volite i želite da bi bio baš po vašem ukusu. 

 

Sastojci:

 

  • 2 veća crvena luka
  • 4 žute paprike
  • 4 zelene paprike
  • 6 paradajza
  • suncokretovo ulje za prženje
  • so
  • biber

 

Sataraš
foto: Shutterstock

 

Priprema:

 

Ono što mnoge domaćice prvo urade jeste da paradajz odvoje od ljuske. To ćete uraditi najlakše tako što ćete na kratko staviti u ključalu vodu. Potom samo povucite kožicu i ona će lako skluznuti sa paradajza.

 

Potom iseći crveni luk na režnjeve, žutim opranim paprikama ukloniti semenke, pa ih iseckati na trakice. Na isti način pripremiti i zelene paprike.

 

 

Uzmite veću posudu, sipati ulje za prženje i pustiti ga da se zagreje. Staviti luk i pržiti ga 10-ak minuta na srednje jakoj vatri uz mešanje.Zatim ubaciti žutu, pa zelenu papriku.

 

Dobro izmešati, poklopiti i pustiti da krčka 15 minuta. Zatim u posudu sipati naseckani paradajz, pa uz povremeno mešanje pustiti da kuva oko 30 minuta.

 

Pustite da ispari voda koju je povrće pustilo, a onda pred kraj dodajte začine i promešajte. Isključite šporet i ostavite sataraš na ringli dok se ne ohladi.

 

U ovako spremljen sataraš po ukusu možete dodati jaja, a neki vole da ga jedu i sa pilećim mesom i sličnim dodacima.

 

Izbor je vaš, uživajte. 

 

 

makonda-tracker