pohovano preukusno meso

RUČAK KAO IZ NAJBOLJEG RESTORANA: Piletina TOSKANA, specijalitet za sva čula u NAJKREMASTIJEM sosu (RECEPT)

0

Kada pripremite ovu piletinu, imaćete utisak kao da jedete u restoranu!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Toliko je kremasta i sočna, a punog ukusa, tako da nećete ostati ravnodušni, a ako vas zanima recept za brzu i superukusnu piletinu sa krompirom, naći ćete ga OVDE.

 

Sastojci:

 

2 kašike maslinovog ulja

4 pileća filea

1 veliko jaje

3 kašike brašna

½ kašičice soli

¼ kašičice bibera

1 kašičica origana

1 kašičica majčine dušice

1 kašičica začinske paprike

 

Za sos:

 

4 kašike maslinovog ulja

1 veliki crni ili ljubičasti luk (može i 4 veze mladog)

1-2 crvene paprike

2 čena belog luka

1 kašičica origana

1 kašičica začinske paprike

150 g sušenog paradajza

1 kašika paradajz pirea

1 dcl vina

250 ml pilećeg bujona (ili ½ kocke za supu na 250 ml vode)

100 ml neutralne pavlake

40-50 g parmezana

¼ kašičice bibera

120 g bebi spanaća

 

Za dekoraciju:

 

1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna

 

Priprema:

 

U jednom tanjiru umutite jaje, a u drugom pomešajte brašno sa začinima. Belo meso uvaljajte u jaja, pa u brašno i pržite u zagrejanom ulju nekih 10 minuta s vremena na vreme okrećući meso. Zatim pleh obložite pek papirom, poređajte piletinu i pecite 150 minuta na 180°C.

 

Za sos: U istom tiganju gde ste pržili pile sipajte maslinovo ulje, pa propržite luk koji ste isekli na trake. Lagano mešajte dok luk ne postane staklast, pa dodajte origano, začinsku papriku, seckan beli luk, paradajz pire, sušeni paradajz i papriku isečenu na trake. Kuvajte nekih 2 minuta i lagano mešajte. Dodajte belo vino i kuvajte dok ne uvri uz konstantno mešanje. Zatim dodajte bujon i pobiberite.

 

Pojačajte temperaturu da sos proključa, pa smanjite i krčkajte još 5 minuta. Sipajte pavlaku i parmezan, promešajte, pa dodajte spanać i mešajte. Kada je spanać gotovo, dodajte meso sa svim sokom i krčajte još 2-3 minuta. Ukrasite peršunom.

 

 

makonda-tracker