gotove za tren oka

Bez šećera, brašna, jaja, glutena, ulja... Najzdravije palačinke na svetu prave se od samo 2 sastojka (RECEPT)

0

Slatke ili slane, ove palačinke sigurno neće izazvati nagli skok šećera u krvi, ne nagomilavaju holesterol, a organizmui pružaju samo najbolje

foto: Anamaria Mejia/Shutterstock
foto: Anamaria Mejia/Shutterstock

Kada ste videli ovaj naslov, verovatno ste pomislili "Pa, sa čim su, pobogu, ove palačinke", a odgovor je ― samo sa najzdravijim sastojkom!


Jedino što vam, pored vode, treba za pripremu bezglutenskih i veganskih palačinki jeste kinoa, pseudožitarica dostupna u svakoj prodavnici zdraave hrane.


Kinoa ima brojna blagotvorna dejstva po zdravlje, i to zahvaljujući činjenici da nema gluten, a sadrži aminokiselinu lizin, koja je neophodna organizmu za pravilan rast i razvoj i proizvodnju energije.

 

Ona ima i proteine, vitamine iz grupe B, vitamin E, razne antioksidanse, flavanoide, potom esencijalne minerale (među kojima su mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selen) i dosta biljnih vlakana jedna šolja kinoe ima čak 21% preporučenog dnevnog unosa!


Ovo je vrlo popularna namirnica među dijabetičarima jer ima nizak glikemijski indeks (svega 53!), a uz to snižava holesterol, pomaže u regulisanju krvnog pritiska, kao i u održanju telesne težine i mršavljenju.


* Veganske palačinke s kinoom *

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lana (@svetlanam)


Sastojci:

 

  • 200 grama kinoe
  • 200 mililitara vode

 

Priprema


Kinou potopite noć ranije ili makar nekoliko sati pre pripreme.


Zatim je dobro procedite, stavite u blender, pa prelijte svežom vodom. Blendajte malo duže, dok se ne sjedini.

 

Tiganj podmažite kokosovim ili maslinovim uljem (dovoljno je vrlo malo ulja), pa sipajte kutlaču smese i pržite, uz jedno okretanje, dok ne porumeni s obeju strana, po tri minuta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tiiu (@tiiu73)


I to je sve!


Serviranje


Ukoliko birate da služite svoje palačinke od kinoe sa šunkom, sirom, kiselim krastavcima i sl, možete tokom pripreme dodati malo soli.


Ako ih servirate s nečim slatkim, ne morate dodavati šećer, a ovakve palačinke pružaju odličan ukus kada se kombinuju s bananama, malinama, borovnicama, domaćim džemom...

 

 

makonda-tracker