Slatke ili slane, ove palačinke sigurno neće izazvati nagli skok šećera u krvi, ne nagomilavaju holesterol, a organizmui pružaju samo najbolje
![foto: Anamaria Mejia/Shutterstock](/data/images/2022/07/25/14/342932_palacinkeodkinoeshutterstock-610467653_ff.jpg?ver=1658752728)
Kada ste videli ovaj naslov, verovatno ste pomislili "Pa, sa čim su, pobogu, ove palačinke", a odgovor je ― samo sa najzdravijim sastojkom!
Jedino što vam, pored vode, treba za pripremu bezglutenskih i veganskih palačinki jeste kinoa, pseudožitarica dostupna u svakoj prodavnici zdraave hrane.
Kinoa ima brojna blagotvorna dejstva po zdravlje, i to zahvaljujući činjenici da nema gluten, a sadrži aminokiselinu lizin, koja je neophodna organizmu za pravilan rast i razvoj i proizvodnju energije.
Ona ima i proteine, vitamine iz grupe B, vitamin E, razne antioksidanse, flavanoide, potom esencijalne minerale (među kojima su mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selen) i dosta biljnih vlakana ― jedna šolja kinoe ima čak 21% preporučenog dnevnog unosa!
Ovo je vrlo popularna namirnica među dijabetičarima jer ima nizak glikemijski indeks (svega 53!), a uz to snižava holesterol, pomaže u regulisanju krvnog pritiska, kao i u održanju telesne težine i mršavljenju.
* Veganske palačinke s kinoom *
Sastojci:
- 200 grama kinoe
- 200 mililitara vode
Priprema
Kinou potopite noć ranije ili makar nekoliko sati pre pripreme.
Zatim je dobro procedite, stavite u blender, pa prelijte svežom vodom. Blendajte malo duže, dok se ne sjedini.
Tiganj podmažite kokosovim ili maslinovim uljem (dovoljno je vrlo malo ulja), pa sipajte kutlaču smese i pržite, uz jedno okretanje, dok ne porumeni s obeju strana, po tri minuta.
I to je sve!
Serviranje
Ukoliko birate da služite svoje palačinke od kinoe sa šunkom, sirom, kiselim krastavcima i sl, možete tokom pripreme dodati malo soli.
Ako ih servirate s nečim slatkim, ne morate dodavati šećer, a ovakve palačinke pružaju odličan ukus kada se kombinuju s bananama, malinama, borovnicama, domaćim džemom...