icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

RECEPT

BEZ MUKE, U 5 KORAKA: Kako napraviti najukusniji domaći DŽEM BEZ PEKTINA

Podeli:

Brz i jednostavan recept za voćni džem koji je gotov očas posla

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Šta je voćni džem bez pektina?

 

Mnogi voćni džemovi prave se uz dodatak pektina za zgušnjavanje, ali možete ih napraviti samo sa svežim voćem, limunovim sokom i šećerom. Džem bez pektina je nešto mekši od džema sa pektinom, ali možete ga vrlo lako i brzo napraviti.

 

Najbolje je da koristite ono voće koje već prirodno sadrži pektin. 

Bilo bi dobro da to bude neko bobičasto voće: borovnice, kupine, jagode...

Treba vam oko pola kila voća i dve tegle za ovaj jednostavan recept. Uz to pripremite i 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka i pola šolje šećera.

 

 

Kako se pravi?

 

Ključan sastojak je vreme. Voću i šećeru treba dosta vremena da se skuvaju i zgusnu. Dugo, sporo kuvanje odstranjuje vlagu iz voća, čime se omogućava da se i sačuva i zgušnjava u isto vreme. Nekom voću je potrebno više vremena da se pretvori u džem. Počnite da proveravate gustinu džema nakon minimum 20 minuta postojanog vrenja.

 

džem, pekmez, marmelada
foto: Shutterstock

Priprema:

 

1. Isecite voće na jednake parčiće. Možete seći i na polovine i na četvrtine...

 

2. Pomešajte sa šećerom gnječeći (najbolje gnječilicom za pire).

 

3. Voće treba da ključa dvadeset minuta. Neka ključa na srednjoj vatri uz povremeno mešanje. Smesa će početi velikim balonima, a onda će se smanjivati do manjih, čvršćih balona dok se džem kuva.

 

4. Kako da vidite da li je džem gotov. Prosto, sipajte malo džema iz lonca na zaleđenu kašiku, sačekajte da se malo ohladi, pa prođite prstom kroz džem. Ako se napravi "slobodan put" i ne ispuni se potom, onda je džem gotov.

 

5. Kada ste ga dovoljno kuvali, prespite džem u čiste tegle. Ohladite ga potpuno pre nego što ga prebacite u frižider.

 

Kako se čuva?

 

Morate ga čuvati u frižideru ili zamrzivaču. U frižideru će trajati nekoliko nedelja, u zamrzivaču do tri meseca. Možete ga jesti sa tost-hlebom, u palačinkama...

 

Džem bez pektina odličan je za pečenje (u voćnoj piti, kolaču, mafinu...).

 

 

Inicijalizacija u toku...