topi se u ustima

Starinski kolač sa kajsijama: Ne treba vam vagica, meri sa na šolje, a ukusom i mirisom vraća u DETINJSTVO (RECEPT)

0

Sezona kajsija je na izmaku, a sada je pravo vreme da ih iskoristite i napravite ukusan kolač u kojem će uživati cela porodica 

foto: Shutterstock / Sergii Koval
foto: Shutterstock / Sergii Koval

Za njegovu pripremu vam ne treba mnogo vremena, a ukus mu je takav da ćete kada ga jednom provate uvek iznova praviti.

 

U pitanju je jogurt biskvit koji možete praviti i sa bilo kojim drugim voćem.

 

 

Obavezan sastojak je i vanilin šećer, jer on kolaču daje posebnu notu. Ko voli, može da doda cimet i limunovu koricu

 

Sastojci:

 

  • 2 jajeta
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 šolja jogurta
  • 2/3 šolje otopljenog maslaca
  • 2,5 šolje brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 700 g očišćenih kajsija

 

Patišpanj sa kajsijama
Patišpanj sa kajsijamafoto: Shutterstock / A_Lein

 

Priprema:

 

Penasto umutite jaja, šećer i maslac. Dodajte ostale sastojke, osim kajsija, i dobro ih sjedinite.

 

Pleh dimenzija 20*30 (ili prečnika 25 cm) namastite i pospite brašnom ili obložite papirom za pečenje.

 

Izlijte testo i poređajte komade kajsija.

 

 

Kolač sa kajsijama pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 30 minuta.

Prohlađen kolač delimično pospite šećerom u prahu koji ste začinili vanilom. Poslužite ga uz kafu, čaj ili mleko i uživajte u njegovom neodoljivom ukusu.

 

Za merenje koristite čašu od jogurta, to je najpreciznija mera. Kajsije isecite na manje komade i poređajte ih gusto (ako ste ljubitelj voća).

 

A ukoliko ne volite previše voća u ovakvim kolačima, slobodno smanjite količinu kajsija.

 

 

makonda-tracker