odlične za organizam

Nisu kalorične, smiruju nerve, ojačavaju srce, a ujedno su i NAJJEFTINIJE na pijaci: Evo zašto treba da jedete TIKVICE

0

Ne biste verovali koliko neverovatnio zdravih sastojaka ima ovo povrće. 

foto: Shutterstock/ Real_life_Studio
foto: Shutterstock/ Real_life_Studio

Kako kažu sručnjaci ovo povrće je bogato hranljivim sastojcima, a ujeno nije mnogo ni kalrično. 

 

Tikvice su povrće koje ne samo da povoljno utiču na vaše kilograme, nego utiču povoljno i na vaš organizam, piše Story. One npr. smiruju nerve, poboljšavaju koncentraciju, ojačavaju srce i mišiće. One su takođe odlične i za izbacivanje viška vode iz organizma, a sadrže puno i vitamina i minerala. Imaju dosta vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora, selena, a kako se navoi one su dobre i za probavu, a savršen su dodatak uz meso i ribu. 

 

Retko ko zna da je ovo povrće odlično za lečenje astne i da su vrlo dobre za sprečavanju paradentoze. Semenke iz tikvica su čudotvorne. Uz pomoć njih možete ukloniti kapilare, a ako konzumirate tikvice možete sniziti i visok krvni pritisak, a takođe se zbog njihovih dejstava može umanjiti mogućnost pojave multiplaskleroze. 

 

tikvice, Tikvice
foto: Shutterstock

 

Laboratorijska istraživanja utvrdila su da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju mutaciju ćelija. Ekstrakti tikvica redukuju simptome benigne hipertrofije prostate, a taj učinak se pojačava u kombinaciji s drugim povrćem.

 

Energetska vrednost 100 g sirovih tikvica s korom iznosi 16 kcal/69 kJ. Od toga tikvice imaju 3,4 % ugljenih hidrata, 1,2% proteina i 0,2% masti.

Od minerala sadrže manje količine mangana, magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink i kalcijum. Kad je reč o vitaminima pored vitamina C, sadrže i vitamine B kompleksa u manjim količinama, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, piridoksin, a takođe i vitamin K. Sveže tikvice u 100 g sadrže 1,1 g dijetetskih vlakana i 2,2 g luteina.

 

 

makonda-tracker