ukusne i moćne

SKORO NULA KALORIJA, A HRANLJIVIH MATERIJA U IZOBILJU! Ako imate OVE zdravstvene probleme, OBAVEZNO često jedite TIKVICE

0

Verovali ili ne, 100 grama tikvica ima svega 16 kalorija, a njihov sastav je vrlo bogat, pa su blagotvorna dejstva po zdravlje brojna

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Tikvice su povrće poreklom iz Amerike, a u Evropu su ih doneli konkistadori i postale su čest sastojak u jelima mediteranske kuhinje. Budući da su krajem 19. veka počele da se uzgajaju u Italiji, često se sreću i u receptima s ovog podneblja, a otud i njihovo ime na engleskom preuzeto iz italijanskog — zucchini.


Obično se ne jedu presne, a mogu da se kuvaju, prže, pohuju, peku, griluju... baš sve što vam padne na pamet, a čest su sastojak brojnih čorbi, hlebova, vege pljeskavica itd.

 


Šta sadrže tikvice?


U poslednje vreme vrlo su popularne zbog svog sastava bogatog hranljivim materijama. Tikvice obiluju vitaminima — sadrže vitamin D, a u vrlo visokoj koncentraciji i vitamine A, K, B1, B3, B12, B2, folate i, naročito, vitamin C. Pored toga, u 100 grama tikvica nalazi se 261 mg kalijuma, kao i natrijum, magnezijum, biljna vlakna, zasićene masne kiseline, proteini, a svega 16 kalorija!

 

gastro, tikvice
foto: Shutterstock

U pitanju je, dakle, lagana namirnica koja ne opterećuje previše digestivni trakt, a vrlo hranljiva, ali imajte u vidu da se nutritivna vrednost tikvica menja u zavisnostiod toga na koji način se ona priprema. Tako će pohovane tikvice imati više kalorija zbog dodatka brašna, jaja i masnoća, kuvane će izgubiti nutrijente, a one spremljene na pari zadržavaju najviše hranljivih materija.


Za šta su blagotvorne?


Budući da su odličan izvor magnezijuma, koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, pojačano konzumirane tikvica pomoći će da sačuvate srce, ali i mozak. Uz to, folna kiselina iz tikvica "razbija" homocistein, koji u većoj koncentraciji izaziva srčani udar i trombozu, a reguliše se i krvni pritisak.


Tikvice zahvaljujući antioksidansima imaju i protivupalno dejstvo, a smanjuje i rizik za giht, artrozu i reumatoidni artritis. Takođe, ovo povrće sadrži sastojke koji čuvaju fotoreceptore u mrežnjači i vitamin A, pa doprinosi i zdravlju oka.
Posebno su zastupljene u ishrani ljudi koji žele da izgube kilograme jer su niskokalorična namirnica koja obiluje nutrijentima.

 

 

makonda-tracker