RECEPT

Rotkvice su MAGIČNE ZA ORGANIZAM zbog svoje riznice vitamina: Pogledajte 6 OD BEZBROJ LEKOVITIH DEJSTAVA koje poseduju

0

Rotkvice su najstarija kultivisana biljka na svetu i jedno od omiljenog povrća, a kada vidite njena lekovita svojstva, zavolećete je još više.

foto: Shutterstock/Iaroshenko Maryna
foto: Shutterstock/Iaroshenko Maryna

Rotkvice su prvo gajene u Kini, a u Grčkoj imaju specijalan status, dok su u Egiptu smatrali ovu biljku čudotvornom.

 

Ona ima blagotvorna dejstva na organizam, te je bogata vitaminom C, kalijumom, selenom, folnom kiselinom... Zanimljivo je da rotkvice jačaju i imunitet, a njihovim unosom unećete 15% preporučene dnevne doze vitamina C.

Ovo povrće je zaslužno i za savršen izgled zato što zahvaljujući velikom izvoru vitamina C, pretvaraju masnoće u energiju i tako održavaju liniju. Idealne su za poboljšanje metabolizma, a pomažu i kod lenjih creva.

 

Rotkvice čuvaju jetru i imaju antibakterijsko dejstvo, a neki naučnici tvrde da je rotkvica odličan saveznik u borbi sa glavoboljom. Odlična je i u borbi protiv žutice jer sadrži materije koje neutrališu bilirubin.

 

Možete ih koristiti na nekoliko načina, napravite ukusnu salatu u koju možete dodati i rukolu, a možete i izmiksati i napraviti čorbu sa rotkvicama.

 

Jednostavan recept za čorbu podrazumeva da pomešate krastavac, beli luk, maslinovo ulje, rotkvice i po želji još neko povrće koje vam padne napamet i napravite pravu vitaminsku bombu koja će vas zasititi, osvežiti i sačuvati zdravlje.

 

 

makonda-tracker