pun ukus, laka priprema

10 minuta do laganog prolećnog slatkiša: ŠVEDSKA TORTA s bademima čiji recept će vam svi tražiti

1

Šveđani imaju jedan običaj koji je nama na Balkanu dobro poznat, a njega prate i slatki zalogaji ulepšani bademima

foto: StockphotoVideo/Shuterstock
foto: StockphotoVideo/Shuterstock

U Švedskoj postoji malo poznat običaj po imenu "fika", koji u grubom prevodu znači "piti kafu", ali Šveđani dobro znaju da je fika mnogo više od toga!


Ovaj ritual podrazumeva ćakanje s prijateljima uz kaficu i ukusne slatke zalogaje, a nama je na ovim prostorima i te kako poznat!


Među brojnim slatkišima koji se u Švedskoj pripremaju za uživanje u fiki jeste i čuvena švedska torta od badema, poslastica koja se priprema brzo i jednostavno, a pruža bogat i neponovljiv ukus.

 

Najbolje od svega je što ćete sve završiti za deset minuta, a onda vam ostaje samo da nestrpljivo cupkate pored rerne i čekate svoj novi omiljeni slatkiš!

 

Sastojci:

 

 

  • 150 grama šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2 velika jajeta
  • 1 limun
  • ¼ kašičice soli
  • ½ kašičice ekstrakta badema
  • 130 grama brašna
  • ½ kesice praška za pecivo
  • 8 kašika otopljenog putera
  • 2 kašike sitno seckanih badema

 

Priprema


Pomešajte šećer i rendanu koru jednog limuna, pa ubacite u prethodno umućena jaja. Dodajte so i ekstrakt badema.


Umešajte otopljeni puter i brašno i mutite najslabijom brzinom miksera jedan minut.


Podmažite kalup za pečenje ili ga obložite pek-papirom, pa poprskajte dno kristal šećerom i sitno sečenim bademima. Zatim izlijte smesu preko i pecite 25 minuta u rerni pregodno zagrejanoj na 180 stepeni.


Po želji ukrasite listićima badema.

 

 

makonda-tracker