lako je

NE MORATE IH KUPOVATI, VEĆ PRIMENITE OVE TRIKOVE: Ovako se najbrže blanširaju i peku bademi

0

Blanširanje badema, osim što je isplativije od kupovine, takođe traje kratko. Proverite kako da to uradite na najbrži i najefikasniji način!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Blanširanje badema

 

Sve što će vam je za blanširanje potrebno jesu lonac, voda, bademi, cediljka i papirni ubrus.

 

Priprema:

 

U lonac nalijte vodu i stavite na šporet na jaku vatru, pa pričekajte da prokipi. Stavite sirove bademe u kipuću vodu. Ostavite da se kuvaju tačno jedan minut. Nemojte ih kuvati duže od 60 sekundi jer će omekšati.

 

Odmah ocedite bademe i isperite ih hladnom vodom kako biste ih ohladili. Tapkajte papirnim ubrusom po bademima da se osuše. Primetićete da im koža polako odlazi. Prstima lagano pritisnite bademe i sklonite kožu s njih. Oprezno na ovom koraku, jer ako ih previše stisnete, popucaće. Potom ih ostavite da se osuše do kraja i spremni su!

Tostiranje/pečenje badema

 

Ovako pripremljene ih čuvajte na suvom i tamnom mestu u hermetički zatvorenoj posudi, a tako stajati mogu do dve nedelje, dok zamrznuti mogu biti do tri meseca.

U tiganju:

 

Bademe zagrejte na srednje jakoj vatri, redovno ih mešajte i prevrćite, dok ne poprime zlatnosmeđu boju i ne počnu mirisati. Čitavim bademima trebaće otprilike tri do pet minuta. Nakon što ugasite vatru bademe prebacite u drugu posudu jer će u vrućem tiganju oni nastaviti da tamne.

 

U rerni:

 

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Rasporedite bademe u jednom sloju na pleh obložen masnim papirom. Pecite ih 5 do 10 minuta, mešajući ih nekoliko puta kako bi se ispekli ravnomerno. Izvadite ih iz rerne čim postanu zlatno smeđe boje i prebacite ih negde da se ohlade.

 



 

makonda-tracker