Pravi se lako i brzo, a ukus se pamti dugo
Sastojci:
Za koru
- 6 žumanaca
- 180 gr šećera
- 125 gr badema
- 8 belanaca
- 70 gr brašna
Za fil
- 10 žumanaca
- 210 gr šećera
- 50 gr brašna
- šipka vanile
- 1/2 l mleka
- 230 gr maslaca
Priprema
Umutiti šest žumanaca sa 180 grama šećera, pa dodati 125 grama obarenog, oljuštenog i samlevenog badema, sneg od 8 belanaca i 70 grama brašna. Kalup prethodno namazati maslacem, posuti brašnom, sipati u njega testo i peći.
Za fil
Deset žumanaca dobro izmešati sa 210 grama šećera, 50 grama brašna, dodati šipku vanile. Sve mešati u manjem sudu i tu sipati po malo jednu polovinu litre mleka.
Kuvati krem na šporetu i to na srednjoj vatri, neprestano mešajući. Kad je krem gust skinuti sa šporeta i mešati dok se ne ohladi. U tako ohlađen krem umešati 230 grama maslaca. Pečenu tortu iseći na tri dela i filovati je ovim kremom.
Okolo i odozgo namazati tortu istim kremom, pa je posuti uzduž isečenim bademima. Do upotrebe, ovu tortu držati na ledu.