Nešto drugačiji način pripreme, ali definitivno ne i lošiji ukus
Palačinke se u Švedskoj ne pripremaju baš isto kao kod nas (kod nas se spremaju francuske), ali su i ove jednako ukusne. Probajte i uverite se!
Sastojci:
110 grama putera
šolja brašna
šolja i tri četvrtine punomasnog mleka
tri veća jaja
pola kašičice ekstrakta vanile
četvrtina kašičice soli
šećer u prahu za posipanje i sveže voće za dekoraciju
džem/marmelada
Priprema:
U posudu sipajte brašno, mleko, jaja, istopljeni puter (polovinu ukupne količine), ekstrakt vanile i so, pa mutite dok smesa ne bude glatka.
Zagrejte tiganja na srednjoj vatri, a zatim na njega stavite kašičicu putera da se rastopi. Odozgo sipajte otprilike jednu trećinu šolje smese, toliko je dovoljno za jednu palačinku, i nakrećite tiganj kako bi se smesa ravnomerno rasporedila po celom tiganju. Pecite minut do minut i po, pa je okrenite na drugu stranu i pecite još 15 do 30 sekundi.
Prebacite je na tanjir, a sa ostatkom smese ponavljajte isto – stavite po malo putera da se istopi svaki put pre nego što stavite smesu u tiganj. Od ove količine trebalo bi da dobijete oko 12 palačinki, a ako vam se smesa učini gustom, dodajte malo vode.
Gotove palačinke premažite džemom/marmeladom, medom ili prelijte istopljenom tamnom čokoladom, savijte na četvrtine, odozgo poređajte voće i pospite šećerom u prahu.