INTERESANTNO

Običaj koji se poštuje od davnih četrdestih godina: Evo zbog čega se u Švedskoj čokolada jede samo subotom uveče

0

S godinama stanovnici Švedske prihvatili su ovaj običaj, te danas veoma retko može sresti roditelja koji će svom detetu ponuditi čokoladu, keks, kolač ukoliko nije u pitanju praznik.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Nesvakidašnji običaj koji građani Švedske svih generacija poštuju još od davnih četrdesetih godina prošlog veka jeste da se veštački šećeri ili tačnije rečeno čokolada konzumira isključivo subotom, kako kažu, uveče.

 

Iako na prvi pogled deluje veoma striktno i rizorozno, na ovu ideju došli su apelom skandinavske stomatološke inicijative, s obzirom na to da je  99,9 građano dolazilo kod zubara sa karijesom i ozbiljnim kvarovima.

 

Zubi, Zubar, Paradontoza, Stomatolog
foto: Profimedia

Tada je došlo do navale na ordinacije koje nisu imale kapaciteta da sugrađanima izađu u susret, a poneki su trpeli i nesnosne bolove.

 

Vlada je odlučila da pokrene pokrene istraživanje delovanja veštačkih šečera na zube, s ciljem prevencije i opšteg zdravlja usne duplje.

 

Bilo je naznaka da su slatkiši povezani s karijesom jer je bilo vidljivo da deca u dečjm domovima koja je jedu često veštačke šećer imaju manje karijesa od ostalih. Uz to bilo je očigledno da se nivo karijesa smanjuje u vreme racionalizacije potrošnje šećera tokom Prvog svetskog rata

 

Čokolada
foto: Shutterstock

Pacijenti koji su bili na nivou gutanja nisu mogli biti uključeni u eksperiment. Eksperiment je obuhvatio između 660 i 1000 ispitanika i 160 lekara, a

istraživanje je započelo 1947. godine,  i trajalo je pune četiri godine do 1951.

 

U tom su razdoblju pacijente su namerno hranili slatkišima zbog čega su njihovi zubi nepovratno propali.

 

S godinama stanovnici Švedske prihvatili su ovaj običaj, te danas veoma retko može sresti roditelja koji će svom detetu ponuditi čokoladu, keks, kolač ukoliko nije u pitanju rođendan, praznik ili poseban dan u nedelji kada se mogu počastiti. 

 

Iako ovu tradiciju poštuje oko 80 posto stanovišta, doseljenici, emigranti i nacionalne manjine ostale su doslednje svojim kulturama.

 

 

makonda-tracker