Slatkiši od griza

Draga i nezaboravna poslastica za čas na vašoj trpezi: Neverovatno brza priprema čuvenih gomboca

0

Ovako pripremljeno testo možete zamrznuti te skuvati knedle u bilo koje doba godine...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

Pola litre mleka

 

250 grama griza

 

Oštrog brašna po potrebi

 

1 jaje

 

Kašika šećera

 

Pakovanje prezli ili prepečene hlebne mrvice ako imate starog hleba

 

Iscepane šljive

 

Polovina praška za pecivo

 

Malo ulja za kuvanje

 

Priprema:

 

Skuvajte griz u mleku koje ste prethodno zasladili kašikom šećera. Ostavite griz da se ohladi, a potom mu dodajte jaje, brašna toliko da testo bude kompaktno za valjanje i da se ne lepi, zajedno sa praškom za pecivo.

 

Šljiva - slatki i lekoviti srpski brend

 

Pospite radnu površinu brašnom, a onda smesu od testa uvaljajte u valjak. Secite valjak od testa na parčiće od oko 5 cm i od njih pravite krugove. U sredinu svakog kruga stavite pola šljive ili celu šljivu, kako više volite, pa ih zatvorite u loptu, odnosno knedlu.

 

Ovo je najukusniji slatkiš za ljubitelje džema: Ovo su knedle bez šljiva (RECEPT)

 

Stavite vodu da provri i u nju sipajte malo ulja. Tek kad voda pusti ključ stavite knedle i pošto isplivaju na površinu, ostavite ih 5 minuta da "vriuckaju". Propržite hlebne mrvice pa gotove knedle čim izvadite iz vode uvaljajte u njih. Odgore ih možete posuti kristal šećerom i tako servirati.

makonda-tracker