recept

KOLAČ KOJI NAS VRAĆA U DETINJSTVO: Domaća štrudla s MAKOM po receptu naših BAKA!

0

Napravljena po starom bakinom receptu, toliko je ukusna da ćete poželeti da je imate na stolu svaki dan!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Omiljeni slatkiš mnogih, onaj koji nas podseća na detinjstvo, je štrudla sa makom koja je veoma ukusna i hranljiva, a njena priprema je daleko od komplikovane.

 

Sastojci

 

Testo:

 

250 ml mleka
1 kašičica šećera
25 g kvasca
100 g masti
2 žumanceta
3 kašike šećera
550 g brašna

 

Fil:

 

300 g mlevenog maka
200 g šećera
1 vanil šećer
200 ml vrelog mleka

 

Takođe je potrebno:

 

1 žumance
1 kašika mleka
šećer u prahu

Priprema:

 

Sjedinite mleveni mak, šećer i vanilin šećer. Prelijte provrelim mlekom i dobro promešajte. Ostavite da se fil ohladi dok pripremate testo.

 

U mlako mleko stavite izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac nadođe.

 

U odgovarajući sud stavite mast, žumanca i 3 kašike šećera. Izmiksajte, a zatim sipajte mleko sa nadošlim kvascem i brašnom zamesite testo. Ostavite 30 minuta da testo nadođe.

 

Nadošlo testo podelite na dva dela. Svaki deo posebno razvucite na papiru za pečenje. Stavite polovinu pripremljenog fila i uvijte. Prebacite u pleh obložen papirom za pečenje, a onda na isti način pripremite i drugu štrudlu.

 

Sjedinite žumance i mleko i premažite štrudle, a zatim ih odmah ubacite u zagrejanu rernu na 180 °C i pecite 35-40 minuta.

 

Ostavite da se štrudla ohladi, a zatim je isecite i pospite šećerom u prahu.

 

Stil.kurir.rs

makonda-tracker