Napravljena po starom bakinom receptu, toliko je ukusna da ćete poželeti da je imate na stolu svaki dan!
Omiljeni slatkiš mnogih, onaj koji nas podseća na detinjstvo, je štrudla sa makom koja je veoma ukusna i hranljiva, a njena priprema je daleko od komplikovane.
Sastojci
Testo:
250 ml mleka
1 kašičica šećera
25 g kvasca
100 g masti
2 žumanceta
3 kašike šećera
550 g brašna
Fil:
300 g mlevenog maka
200 g šećera
1 vanil šećer
200 ml vrelog mleka
Takođe je potrebno:
1 žumance
1 kašika mleka
šećer u prahu
Priprema:
Sjedinite mleveni mak, šećer i vanilin šećer. Prelijte provrelim mlekom i dobro promešajte. Ostavite da se fil ohladi dok pripremate testo.
U mlako mleko stavite izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac nadođe.
U odgovarajući sud stavite mast, žumanca i 3 kašike šećera. Izmiksajte, a zatim sipajte mleko sa nadošlim kvascem i brašnom zamesite testo. Ostavite 30 minuta da testo nadođe.
Nadošlo testo podelite na dva dela. Svaki deo posebno razvucite na papiru za pečenje. Stavite polovinu pripremljenog fila i uvijte. Prebacite u pleh obložen papirom za pečenje, a onda na isti način pripremite i drugu štrudlu.
Sjedinite žumance i mleko i premažite štrudle, a zatim ih odmah ubacite u zagrejanu rernu na 180 °C i pecite 35-40 minuta.
Ostavite da se štrudla ohladi, a zatim je isecite i pospite šećerom u prahu.
Stil.kurir.rs